20120330

Serra de Busa

Aquest dijous, ens desplacem fins al Solsonès, per recórrer la bonica Serra de Busa. L'excursió la guia el nostre bon amic Narcís Pujades.
Malgrat els piquets de la vaga general, podem sortir en horari previst. Arribem a la Vall d'Ora en 2 h. 20 minuts. Per evitar recórrer 3 km. de pista esfaltada, deixem un cotxe a l'ermita de St Pere de Graudescales.
Comencem sortint des del ecomuseu, prop de l'ermita de St Lleïr. pujant cap al Pujol i seguim cap al grau d'Orriols. Arribem a la casa d'Orriols, on reposem forces i seguim la pujada cap al grau de la Bertolina, pujant per l'escala de ferro. Un cop a dalt de la cinglera, la resseguim en direcció cap a la casa El Rial de Busa i després seguim pujant cap al Capolatell, lloc que es va fer servir de presó en la guerra contra els francesos, per estar envoltat de cingles, sent el seu únic pas un pont metàl · lic.
Desfem el camí fins al Capolat, un mirador amb vista al pantà de la Llosa de Cavall, Santuari de Lord i St Llorenç de Morunys. Després, seguim ascendint fins al Cogul, punt culminant d'aquesta serra. Seguim carenant la cara nord de la serra, fins baixar pel camí de Valielles fins les Collades. Aquí, un camí segueix a la dreta, en direcció a Orriols. Nosaltres seguim baixant a la nostra esquerra i de forma molt pronunciada, fins l'ermita de St Pere de Graudescales


https://plus.google.com/photos/112587776376115529259/albums/5726472182103140225

20120324

Costa de l'Estartit. Cales Pedrosa i Ferriol fins a Punta Ventosa

Aquesta setmana hem hagut de canviar el dia de la sortida a divendres, pel temporal de pluja. El dia es presenta primaveral i després de les pluges, molt net i lluminós.
Arribem a l'Estartit i agafem el camí a l'Escala, de manera que pugem a l'Alt de la Pedrosa, on deixem el cotxe. Seguim el PR fins a Cala Pedrosa i després pugem ALS Estofadors, des d'on tenim una bonica panoràmica a La Foradada. Seguim el PR fins a Cala Ferriol, on reposem forces. A partir d'aquí, nosaltres pugem cap a la zona de Papananses, entre un bosc de pi amb branques molt baixes, que dificulten el nostre pas i un cop a dalt, seguint entre el espès matoll, com bonament podem fins a trobar el GR.
És aconsellable no seguir aquesta traça, i el més prudent és retrocedir pel PR des de la Cala, fins a sortir al camí GR que passa a uns 600 m. per l'interior. La traça es pot veure al reportatge de fotos, en color blau.
Quan agafem el GR direcció a l'Escala, a uns 300 m. trobem l'emplaçament militar, ara abandonat, on havien diverses bateries de costa. Avui queden els búnquers, on estaven emplaçades.
Seguim el nostre camí pel GR fins a la cruïlla que ens dirigeix ​​cap a Punta Milà, que va en direcció est, en línia recta fins a la costa. En aquest paratge també queden les restes de búnquers i bateries de costa. El millor d'aquest paratge, anomenat Punta Ventosa, és la magnífica perspectiva de la Cala Mongó, Punta del Milà i al fons, Roses.
El camí de tornada el fem seguint el GR per l'interior, fins a tornar a l'Alt de la Pedrosa, on tenim el cotxe.
Una singular sortida, que per variar, ens ha acostat a aquesta bonica Costa Brava, que tenim.

0323 Cales de l'Estartit

20120318

La Riba - Grau de Castell - Pla de Castell - Puig de la Força - La Riba

Bonica sortida al Puig de la Força (Collsacabra) amb els companys de Centpeus.
Sortim des d'uns 200 m. després de l'hotel de la Riba, agafant un camí que puja a la nostra dreta i direcció nord cap a la cinglera. A uns 500 m. trobem el pal indicador del corriol que puja cap al Grau de Castell. Iniciem la pujada i quan ja arribem a peu de paret rocosa, s'obre un camí a la nostra esquerra, cap a una lleixa, des d'on tenim vista al pantà. Retrocedim fins al camí de pujada i seguim l'ascens fins arribar a dalt del cingle.
A la nostra dreta, segueix el camí cap a Tavertet. Davant nostre, tenim el Mas Castell. Seguim el camí cap a la nostra esquerra que ens condueix fins al mirador, amb unes boniques vistes al pantà i el paisatge que l'envolta.
Seguim camí fins a trobar l'indicador de baixada al Puig de la Força. A partir d'aquí, el camí no és apte per a persones que pateixin vertigen, ja que el corriol segueix alguns trams per lleixes de la cinglera.
Pugem al Puig de la Força, amb una magnífiques vistes cap a la plana de Vic, amb el Parador de Sau en primer pla. Donem tota la volta al Puig i quan tornem al collet, agafem un corriol a la nostra esquerra, que baixa decididament fins a trobar la pista que ens portarà a la zona de picnic, prop del Club Nàutic i final de trajecte, ja que hem deixat un cotxe per no haver de recórrer gairebé 2 km. de pista esfaltada.

0317 Puig de la Força

20120316

La Tuta dels Morts

Sortim des de l'última zona d'aparcament autoritzat de la pista a St. Aniol. El primer tram de camí, el fem seguint el que puja a St. Aniol fins a uns 500 metres abans d'arribar, on trobem el desviament cap al Collet de Clarioles. A partir d'aquí el camí ja va guanyant alçada de forma decidida. Un cop al Collet, seguim amunt en direcció al Pujant del Llebre, aquí hem de fer una petita grimpada sense dificultat, per arribar fins a la zona alta de la cinglera.
Seguim el camí que passa per sota de Can Llebre i després de perdre uns 60 metres d'alçada arribem al clot de les Puces, passant a l'altre costat del llit sec del riu, on torna a progressar el camí, pujant cap a la cinglera. Un cop a dalt, trobem a la nostra esquerra, el camí que baixa cap a la Tuta. Aquest tram és un pas difícil i no apte per a persones amb problema de vertigen. El pas es fa enganxats a la paret de roca i quan es gira a l'esquerra, entrant al bosc de alzines, hem de seguir enganxats a la base de la roca, seguint les fites, fins a un punt on el camí baixa decididament cap al riu. Abans d’arribar fins a baix, ja trobem l'entrada a la tuta.
Després hem de desfer el camí i tornar a pujar fins a sobre del cinglera. Seguint el camí i guanyant alçada, fins arribar a l'era de Can Barrufa, on a la nostra esquerra s'obre un camí de baixada pronunciada, que seria el que baixa a Can Barrufa pel Grau. Nosaltres no l’agafem i seguim uns 500 metres cap a la dreta i pujant, passant per sota el Puig Sanoguera, fins trobar el camí que baixa a la nostra esquerra fins a Can Barrufa.
Seguint el camí cap a l'esquerra de la casa, aniríem a St. Aniol. Nosaltres, girem a la dreta i seguim baixant el camí que ens porta fins a trobar el GR que ve des del Pas de la Núvia, el seguim uns metres direcció St. Aniol i el deixem per seguir baixant a la nostra dreta cap al riu, on ja trobem el camí que hem pujat aquest matí i que desfem fins als cotxes.


0315 Tuta dels morts

20120309

Volta als cims de Malanyeu (Berguedà)

Aquest dijous vam realitzar la sortida amb el nostre bon amic Narcís Pujades, qui ens guia pels cims de Malanyeu, lloc que es troba al Berguedà i el accés es troba indicat entre Cercs i Guardiola de Berguedà, a mà dreta. Arribats a Malanyeu, deixem els cotxes on acaba l 'esfalt, prop de l'ermita de St Sadurní. Iniciem el recorregut per la pista de Malanyeu a Guardiola de Berguedà, fins arribar a un pal indicador, on seguim el camí cap al Graell de Pujals. Comencem a pujar fins arribar a una paret rocosa, on ascendim a través d'un engorjat equipat amb corda i escala metàl • lica, guanyant ràpidament alçada. Superat aquest pas, seguim la pujada a través del bosc de pins, seguint les marques grogues. Arribem a un altiplà, des d'on s'albira el Pedraforca i les serres del Cadí i Moixeró. En aquest lloc, es troba seguint uns metres a la nostra esquerra, la Forada. Roca singular per la qual a través d'un forat es pot passar a l'altre costat, on hi ha un balcó amb molt bones vistes. Retrocedim i continuem la pujada seguint les marques grogues fins arribar al Graell de Pujals, des d'aquest punt ja anem carenant pel serrat de Fulleracas i el de Sant Miquel, sota un fort vent, que aixeca els fulls de faig caigudes la tardor passada fent poc agradable caminar per les crestes. Arribats al Pas de Malanyeu, decidim escurçar la ruta i no seguir cap a La Creueta. Baixem cap a la font de les Travesses i seguim el camí cap a Malanyeu, final de ruta.
0308 Volta als cims de Malanyeu

20120302

El Pertús a La Jonquera

Bonica sortida per l'Albera. Per accedir al punt de sortida, entrem al Pertús pel lateral dret de la antic punt fronterer, pujant per un carrer a la dreta fins al pas de sota l'autopista; a l'altra banda es pot aparcar el cotxe. Sortim pel camí que va en direcció sud, on ja està indicat el Salt del Fitó. Seguim el recorregut fins al Salt, on encara cau l'aigua, tot i la persistent sequera. Des del Salt, pugem pel pas equipat amb cadenes, guanyant ràpidament alçada. Un cop a dalt, seguim el camí amb marques grogues, fins a St Pere del Pla de l'Arca. A continuació, ens desplacem fins a les mines de St Pere, molt properes a l'ermita. Tornem a l'ermita i seguim la pista marcada cap a Coll dels Fangassos, Mas del Calze-que està en ruïna-i Coll de l'Auleda. Arribats al Coll,trobem el GR 11 que ve des de Requesens. Des d'aquest punt, tenim una excel · lent vista al Golf de Roses i a peu de muntanya, la població de Cantallops. Aprofitant on som, fem un desplaçament pel GR 11 direcció cap Requesens, fins a trobar les restes d'un hidro-avió francès, accidentat el 1986 durant els treballs d'extinció d'un gran incendi a l'Albera. Tornem fins al Coll de l'Auleda i seguim el GR 11 que ve marcat en direcció NO i puja fins al Puig dels Falguers, punt culminant d'aquesta sortida. A partir d'aquí, davallem cap a la Jonquera. Quan trobem la cruïlla cap al castell de Rocabertí, fem un petit recorregut seguint-lo, fins arribar a divisar les restes. Retrocedim fins el GR i seguim davallant fins a Santa Llúcia, una ermita recuperada, que disposa d'una zona de pícnic i font amb aigua. Seguim pel GR 11 fins arribar al nostre destí, la Jonquera.
0301 El Pertus_La Jonquera

BON PAS.- Alt Empordà: Albanyà - St. Miquel de les Cireres - Lliurona - Albanyà.

Bonica sortida. Fa uns anys l'havíem caminat i per veure diferent, avui l'hem fet a la inversa. Aparquem els cotxes passat el pont d...