20140130

Serres de Malforat i de Vivers i Camí Romà (Capsacosta)

Aproximació des de Girona, per Banyoles i autovia de Olot, sortida a La Canya i agafar la C-26; passem l'Hostal Nou de Bianya i desprès del restaurant cal Enric, que està a ma dreta, a un km. més amunt aproximadament, a la dreta de la carretera hi ha una casa de colònies, La Coromina i a ma esquerra de la carretera, un entrador on es poden aparcar els cotxes.
Comencem a caminar seguint el camí a nord, que travessa la carretera. Al altre costat hi ha l'indicador a Sant Martí del Clot. Seguim el camí asfaltat que ens hi puja i que està marcat amb pintura groga. Des de sant Martí, el camí segueix marcat amb la pintura groga i direcció nord, fins a convertir-se amb corriol que va pujant decididament i fent un gir cap a nord est, fins al Coll de la Barcadura.
Arribats al coll, ja tenim vistes cap a la vall del Bac amb el Mont Major i el Talló. Al mateix coll, surt un corriol direcció est i per la mateixa carena, que va pujant i ressegueix tota la serra de Malforat i Vivers. Va passant pel Cap de la Baga, la Portella del Coll, el Coll de Migjorn fins arribar al Collet del Cortal a trobar la carretera C.153A a Sant Pau de Segúries.
Aquest corriol no està marcat. Només hi trobem marques utilitzades pels caçadors, però està molt fressat i es segueix perfectament. Al mapa Alpina de l'Alta Garrotxa hi consta, i l'hem seguit perfectament. Aquest recorregut es molt bonic perquè et va donant vistes a les dos valls. La del Bac, amb les seves ermites, M.de Déu dels Àngels a Llongarriu, S. Martí de la Torre, Sta. Magdalena del Coll, S. Feliu del Bac. Al altre costat, vistes a tota la vall de Bianya i pujada cap als túnels de Capsacosta, el Puigsacalm recent nevat i tota la serra emblanquinada per la neu.
Quan arribem a la C-153A hi ha una corba molt pronunciada, el corriol es ressegueix a uns metres, direcció Sant Pau de Segúries i surt a l'esquerra. Aquest tram es una mica més dificultós de seguir, per les fulles que hi ha al terra en alguns llocs, però en cas de dubte cal fixar-s'hi i ja es veu la traça. Passem el Portell de S. Salvador, el Serrat Fresc -punt més alt del recorregut: 1003 m.- i arribem al coll de Cap Sacosta. En aquest punt hi trobem una mica de neu, de la nevada d'aquesta nit passada.
El camí Romà, uneix S. Salvador de Bianya amb S. Pau de Segúries servia de via fins a primeries del segle XX, com a nexe entre les comarques de La Garrotxa i el Ripollès. Els arqueòlegs el consideren probable d'origen Romà i podria tractar-se d'un ramal secundari de la Via Augusta.
Comencem a baixar seguin el camí i travessem per dos vegades la C-153A, quant ja ho fem a la segona vegada, ens trobem a l'altura de Sant Salvador de Bianya i des del camí ja s'hi veu. Arribem a l'oratori de Sant Josep i seguim baixant passant per sobre d'un túnel de la C-26 i mes avall passem pel davant de tres cases, La Pineda, Cal Salvi i el Perot. Baixem fins a la riera i passem el Pas dels Traginers i ja ens queda caminar uns 80 m. fins a on tenim els cotxes.



Sortida circular
Distància recorreguda        16,9 km.
Desnivell acumulat              860 m.
Temps efectiu, sense parades  5 h. 37'

Enllaç a la traça:   http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6068897  

Enllaç al àlbum de fotos de Pere:

https://plus.google.com/photos/112587776376115529259/albums/5975850216855812129

Enllaç al àlbum de fotos de Eduard:

https://plus.google.com/photos/111299868802890492636/albums/5976074273279284417?authkey=CJ2kp_vXkbCvkwE

20140125

Sant Cebrià dels Alls i Puig d'Arques, des de La Bisbal

Aproximació per la C-66 fins a La Bisbal, per agafar desprès la GI-660 i aproximadament al km. 3,8 a ma esquerra hi ha un entrador amb una amplia zona d'aparcament i un cartell indicador on s'hi llegeix " Rosa dels Vents - Pou de Glaç". Aquí deixem els cotxes.
Al mateix aparcament, ja hi ha un pal indicador, amb el GR 92.1 direcció sud, que ens passa pel davant del Hostal Pou de Glaç, i va seguint sempre indicat als arbres amb vermell i blanc, a totes les bifurcacions, trobem a la vista o una mica més endavant, l'arbre amb la pintura. Aquest camí ens porta fins al coll de can  Mirameu, on hi ha una bifurcació de camins. Agafem el de la dreta, direcció sud oest, que ens baixa, passant per Can Marcó, fins a la carretera GI-660 al seu punt quilomètric 7. Aquí girem a la dreta, seguint la carretera direcció La Bisbal uns 300 m. fins que a l'esquerra trobem el pal indicador del corriol per on seguir GR, direcció oest. Sempre a les bifurcacions trobem la pintada del GR a un arbre, sigui prop o un poc més endavant.
Anem pujant, seguint el GR. i acabem trobant el pou de glaç, i ens porta a Sant Cebrià dels Alls. l'església, es del romànic tardà, segles XII i XIII i està adossada al mas i la rectoria.
Seguim pel GR, direcció oest, per una pista que ens porta fins al peu del Puig d'Arques, que ja hem vist des de fa una estona. Quan som aquí, deixem la pista i el GR i trobem indicat el PR per acabar de pujar al Puig d'Arques, des d'on podem gaudir una bona vista al entorn, encara que al estar tapat per la nebulositat no podem veure molt lluny. Tot hi això, veiem la vall, La Bisbal, Palamós i el mar i les Gavarres que ens envolten. Anem a visitar el dolmen, que es troba molt proper.
Al hora de retornar, baixem per una pista, d'us pel manteniment de l'estació meteorològica, en direcció est i nord est, fins a trobar la barrera que dona pas des de una pista principal que hi ha a baix. Aquí ja veiem les marques del PR, que hem d'anar seguint sempre en la direcció de La Bisbal. Anem baixant per aquesta pista, fent un parell de dreceres, fins arribar a Mas Mates, on seguim el PR que ens baixa fins a la riera, i que seguim en direcció nord fins arribar a una bifurcació de camins on hi ha uns camps a l'esquerra i a la vista can Llobet, i a la dreta can Molines, finca on hi ha camps amb cavalls. Aquí deixem ja el PR (que segueix cap a La Bisbal) i girem a la dreta, per can Molines.
Mes endavant, trobem un camí que surt a la dreta. Hem de seguir recte i a la següent bifurcació s'ha d'agafar el camí de la dreta, que passa pel davant de Les Rabioses. Nosaltres ens hem equivocat i hem fet més volta. El camí surt al davant de can Valls, per on hem de seguir direcció est, fins anar a trobar la carretera GI-660, just a on al altre costat hi tenim els cotxes.
 
Sortida circular
Distància recorreguda          22,7 km.
Desnivell acumulat                644 m.
Temps efectiu, sense parades  5 h. 20'
 
 
Enllaç al àlbum de fotos de Pere
 

20140123

Les Masies de Roda - Camí Ral Vic a Olot i Gorgues

Bonica sortida per Osona. Aproximació per la C-25 fins a la sortida de Roda de Barà, a tocar Vic. Passem el poble de Roda i al arribar al desviament a la dreta, de les Cases Noves, i entrem i deixem els cotxes a una zona d'aparcaments. HI ha una boira molt espessa amb molt poca visibilitat.
Retrocedim uns metres, i agafem el camí Ral, a la nostra dreta. Està indicat. L'anem seguint, direcció nord est, i arribem al cap d'un estona a un gran escorxador, situat a Sant Martí Sescorts. El passem i al poc, arribem al restaurant Les Gorgues, casa que es reconeix per la quantitat d'empedrat natural que hi te al seu davant. Aquí fem un gir a la dreta i de seguida trobem una bifurcació, que hem de seguir a l'esquerra. El de la dreta, serà el de tornada.
Seguim el camí Ral fins a trobar la C-153 a tocar. Aquí deixarem aquest camí i fem un gir a la dreta, direcció sud est i desprès nord est, per anar al veïnat de La Bertrana. Desprès de veure la capella de Santa María i la casa de la Rectoria Vella, seguim el camí direcció est i sud est, fins que decidim trencar pel mig de camps, on hi ha vaques pasturant i anem seguint un corriol que ens porta fins al barri El Pedró, de l'Esquirol. anem a sortir a la capella del Pedró i al seu davant, un pedró dedicat a la Verge dels Dolors.
Ara fem un gir a nord, seguint el carrer urbanitzat i al arribar a la primera casa a ma dreta, trobem un pal indicador. Seguim un camí pel costat de la tanca, que ens porta a lo que es un camp de tir al plat, amb molt bones vistes al congost. retrocedim uns metres i seguim baixant fent llaçades. Trobem una bifurcació i seguim el camí de l'esquerra, Sant Bartomeu Sesgorgues, que puja des de baix a la riera, seguint un corriol que s'enfila, sense travessar-la (nosaltres ho vam fer per equivocació), cap a dalt a la cinglera, sortim a tocar la tanca d'una finca i girem a la dreta per anar a troba la carretera asfaltada, que ens porta a Sant Bartomeu.
Per la part de darrera, agafem el camí de baixada cap a La Barra de Ferro. Primer, es va baixant direcció nord i desprès al oest, sense perdre molta altura, fins arribar a una casa que es troba a la vora de la cinglera, en vista al altre costat, al salt de la Barra de Ferro. Acabem de baixar a la riera, per travessar-la i agafar un camí, que a l'esquerra aniria pujant fins a dalt la cinglera.
Només començar este camí, a la dreta, hi ha un corriol que puja fort entre mig de mates de boix, on t'hi pots agafar, i que ràpidament guanya altura, fins arribar a una zona de roca, equipada amb cadenes, per pujar hi anem a sortir al costat mateix del salt de la Barra.
Després de veure la vista que hi ha del congost, seguim camí direcció sud oest, seguint la cinglera i per sobre de la riera de les Gorgues, fins arribar al mirador del Salt del Cabrit. Acabem de recórrer els pocs metres que ens falten fins a la casa restaurant Les Gorgues i a partir d'aquí, ja desfem camí fins als cotxes.


Sortida circular
Distància recorreguda         20,2 km.
Desnivell acumulat               544 m.
Temps efectiu, sense parades   6 h. 06'

Enllaç a la traça:   http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6010981

Enllaç al àlbum de fotos:
https://plus.google.com/u/0/photos/112587776376115529259/albums/5972535544813823169

Àlbum de Eduard:
https://plus.google.com/photos/111299868802890492636/albums/5972204562765322145?authkey=COPWsfqpgJeMNQ

20140118

Santa Llúcia de Puigmal (Garrotxa)

Un dia on la pluja ens amenaça. Sortim de Girona direcció Banyoles, autovia d'Olot, La Canya i  cap al Hostal Nou de Vianya. Només passar el semàfor del poble, a l'esquerra surt el camí asfaltat on la nostra referència han de ser St. Pere Despuig i el Molí d'en Solà. Deixem els cotxes abans d'arribar al Molí, al costat de la riera.
Sortim seguint les senyals del PR, direcció oest, seguint la direcció de la riera de Sta. Llúcia. Quan passem pel costat de la cas del Molí, se'ns afegeix un nou company -un gos de la casa- que ens acompanyarà tot el matí.
Anem seguin el camí que ens passa pel Bac de la Roca i ens porta cap al pont de la Rovira. En aquest primer tram, el camí no es correspon amb la traça del mapa, que va més propera a la riera, està mal dibuixada al mapa, doncs va més separada de la riera. Quan hi arribem, al altre costat hi ha una cruïlla, a l'esquerra segueix el PR -per on tornarem- i a la dreta un corriol que seguim, direcció est primer i desprès direcció nord fins a un lloc on passem un petit rierol. Seguint el camí i fent força volta, aniríem cap a La Rovira i desprès agafaríem la pista a on volem anar. De fet, primer l'hem començat a seguir, però com segons el mapa hi ha un corriol a l'esquerra del camí, que fa drecera, hem retrocedit per trobar-lo, però està molt brut i tapat.
Retrocedim al altre costat del rierol que s'obre un altre corriol i provem de passar-hi, ens puja per unes feixes abandonades i també ens trobem atrapats pel matoll i arbusts, fem un gir direcció al rierol i el tornem a travessar per dintre el bosc i tornem a trobar el corriol que en teoria escurça cap a dalt la pista, però està molt brut i tenim que anar tallant rinxols i alguna rama per poder passar. Finalment sortim a dalt la pista que volem anar a trobar.
Aquest tros, es de molt mal fer i es millor seguir el camí i fer la volta.
Anem seguint aquesta pista que ens porta a sota la casa de les Cambres, quan la pista gira per pujar cap a la casa, la deixem i enfilem direcció oest pujant per un baixant d'aigües, on observem hi ha passat alguna moto, anem pujant fins a sortir a un camí , que primer seguim a l'esquerra, però ens adonem que deixem el coll on volem anar, a la nostra esquena. Retrocedim uns metres i vist que estem a dintre de una fageda i està el terra net, tirem amunt passant pel mig del bosc, fins trobar un altre camí, que pot ser el que puja des de baix i que hem deixat. Ara girem a la dreta per anar a trobar el coll dels Aulinencs.
Aquí tenim la opció de baixar directament pel PR cap a Santa Llúcia o seguir la pista que ens portarà cap a la masia anomenada Torrents. Optem per aquesta ultima i passem per la casa, fent una volta. Ara ja seguim direcció a Santa Llúcia, que ens queda a baix a l'esquerra. Al poc hi arribem i quedem sorpresos perquè està tot molt net i arreglat. De fet i va haver l'aplec el mes passat.
En lloc de seguir el camí de tornada, seguin les indicacions d'un pal informatiu, fem un petit desviament, per baixar als gorgs de Torrent, i realment val la pena per veure'ls i també hi ha un salt d'aigua per una roca tosca, que sembla el salt de la capa.
Retornem i ara si seguim direcció a Hostal Nou. Anem baixant cap a la riera de Sta. Llúcia, seguint el corriol, fins arribar al Pont de la Rovira, lloc on tanquem el cercle, i desprès anem desfent camí fins als cotxes.
En resum; una excursió bonica, per uns indrets desconeguts fins ara, per nosaltres.
 
Sortida circular:
Distància recorreguda       18,3 km.
Desnivell acumulat             636 m.
temps efectiu, sense parades  5 h. 16'
 
 
Enllaç al àlbum de fotos de Pere:
 
 
 

Pech de Bugarach

Al hora de sortir de Girona, i perquè finalment ha pogut venir el nostre company Quim, fem un canvi a la sortida programada a França, donat que el lloc es proper al previst, i anem a repetir la sortida al Pech de Bugarach.
La aproximació per autopista, fins a Perpignan Nord (Rivesaltes) i desprès seguir per la D-12, D-18 i D-117 direcció Foix, fins a Saint Paul de Fenouillet, on agafem la D-7 per les Gorgues de Galamus, seguint fins a Cubières i desprès a l'esquerra, per la D-14 fins abans d'arribar a Bugarach (col du Linas), on deixem els cotxes.
El temps no es presenta segons el previst i el cel està molt emboirat. Tal com hem anat acostant-nos a la destinació, la boira s'ha anat fent més espessa. Al moment de sortir, sembla que està millorant un poc. Ens trobem que a la matinada a plogut força per aquesta zona i el camí està molt embarrat.
Això fa que ens plantegem de pujar al pic, pel camí previst de baixada. Tot i això, el camí en el seu primer tram fins a poc de trobar el corriol de pujada, està molt fangós i ens posem fins a dalt, de fang.
Quan comencem el corriol, sembla que la boira es va trencant i ens deixa entreveure per sota, la vall i per sobre nostre, el macís rocós de la Pique Grosse, inclús s'entreveu una zona del Capcir, nevada. Ens parem a esmorzar i mentrestant, ja es torna a tapar per la boira. Seguim pujant i quan ja som gairebé a dalt, sortim de la protecció del bosc i comença a bufar un fort vent, seguint tot tapat per la boira.
Part del grup, decidim retrocedir i quedant-se protegits del vent, i la resta acaben de pujar els poc més de 40 m. de desnivell que falten i poca distància, per arribar-hi. Ens reagrupem quan baixen i desfem camí fins als cotxes.




Distància recorreguda           7,3 km.
Desnivell acumulat                 593 m.
Temps efectiu, sense parades  3 h. 13'

Enllaç a la traça   http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5980054

Enllaç al àlbum de fotos de Eduard:

https://plus.google.com/photos/111299868802890492636/albums/5969585876045898769?authkey=CPeGqO6s86GyLA

 

20140112

Pic de la Dona

Sortida de la Colla L'Isard, de Bescanó.


Arribem a Vallter a les 09:00 hores aproximadament, trobant un dia molt bo en quant a temperatura i estat del cel, però amb molt menys neu de la que desitgem.
A les 09:15 ens posem amb moviment cap a les instal·lacions de Vallter 2000, on encara fem una petita parada per anar a lavabos abans de sortir.
A la vista de que altres grups que surten al davant nostre, es calcen els grampons, la major part del grup també ho fan al poc de sortir de l’estació. Com l’estat de la neu es bo a primera hora del mati i donat que ja esta força trepitjada, anem pujant pel Pla de la Portella i per la canal del Clot de la Portella cap a dalt a la Portella de Mantet. La pujada la fem molt tranquil·lament i en poc mes de un hora som a dalt, on aprofitem per esmorzar.
Seguim camí girant cap al Pic de la Dona i des de La Portella fins a dalt, només trobem alguna petita clapa de neu. Anem pujant poc a poc fins al Pic de la Dona i desprès de les fotos de grup, seguim un tram direcció al Coll de la Geganta. Plantegem la possibilitat de arribar fins al Coll de la Geganta i baixar fins al llac de Bacivers i finalment decidim no fer-ho perquè a la part fonda sembla que hi ha la neu que falta als cims i com no tots els membres del grup anem equipats amb raquetes i desprès la baixada cap a Vallter pel Coll de la Geganta tampoc ens sembla molt apropiada, decidim de apropar-nos cap al inici de la Serra Gallinera i tornar cap al Pic de la Dona i baixar per on hem pujat. Anem fent el retorn i a la baixada pel Clot de la Portella, la neu ja es més tova i en algun lloc, ens enfonsem un xic.
Poc a poc, anem baixant i finalment tornem a entrar a l’estació a les 15:00 h., desprès d’haver gaudit d’una bonica matinal pels cims de Vallter.

Sortida circular
Distància recorreguda              9 km.
Desnivell acumulat                    615 m.
Temps efectiu, sense parades   3 h. 51'

Enllaç a la traça  http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5940214

Enllaç al àlbum de fotos

https://plus.google.com/photos/112587776376115529259/albums/5967988442077772945

20140109

El Castell de Montsoriu, des de Arbúcies

Aproximació per C-25, sortida Arbúcies. Seguim fins al poble, direcció a Hostalric. A la ultima rotonda, girem a la dreta pel passeig de Palacagüina i el seguim fins a trobar a ma esquerra, el camí asfaltat, primer (carrer Torrent del Minyó) i desprès de terra, que anirem seguint fins al punt de sortida.
Seguim el GR 83 direcció sud per la Costa d'en Malla i arribem a la riera de Pont Cremat, que travessem. Seguim el GR fins a una cruïlla, on s'indica el PR C201 al Castell de Montsoriu. Seguim aquest camí, molt bé indicat per diversos pals marcats, que ens porta fins al Coll de Castellar, a sota el Castell. Aquí hi ha la opció de pujar-hi seguint la pista o per corriol. Agafem aquest fins a dalt.
El Castell es visitable, però solament els caps de setmana i amb guia. Avui hi estan fent treballs de restauració i no es pot passar.
Seguim fins a la Torre de les Bruixes, amb una situació encara més alta que el Castell i amb unes esplèndides vistes al Montseny, la vall del Tordera, Arbúcies i Guilleries.
Desfem camí fins al coll de Castellar, baixant per la pista, i ens arribem fins al aparcament habilitat per visites al Castell. Seguim la carretera direcció oest, que puja cap a la urbanització de Fogueres de Montsoriu i al arribar a una corba molt pronunciada on gira cap a sud la carretera, agafem una pista de terra que surt a la dreta, direcció nord est. A partir d'aquí anem seguint diversos camins on hi ha força cruïlles, i anem buscant sempre direcció nord oest, per anar fins a la Plana de Moner i trobar un altra vegada el GR 83 que seguirem direcció "Canigó" fins al punt d'inici.


Sortida circular
Distància recorreguda              15,3 km.   
Desnivell acumulat                    580 m.
Temps efectiu, sense parades   4 h. 18'

Enllaç a la traça   http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5939105

Enllaç al àlbum de fotos de Eduard

https://plus.google.com/photos/111299868802890492636/albums/5967700455710624241?authkey=CLPrk_nbzbW2nAE

 

20140102

El Sui, per Vallfornès i baixada pel Castanyer del Cuc

Aproximació per AP-7 fins a sortida Cardedeu. Seguir direcció Cardedeu i desprès per la BV-5108 fins a Cànoves. Seguir desprès, direcció al pantà de Vallfornés, indicat  a diversos cartells a dintre el poble i desprès a la pista, que arriba fins a una zona d'aparcament a sota el pantà. Aquí deixem els cotxes.
Comencem a caminar, pujant cap al pantà, que anem resseguint per la pista fins al final. Aquí hi ha una bifurcació de camins, el de la dreta, es per on baixarem. Seguim recte i anem pujant pel camí que ens porta a la masia de Vallfornés, actualment casa rural. A partir d'aquest punt, el camí segueix pujant fins arribar a dalt al pla, on trobem la Casanova de Vallfornés, actualment sembla mes per guardar-hi bestiar.
A partir d'aquí deixem la pista i tallem camp a través fins anar a trobar el camí senyalitzat que va direcció al Sui, que anem seguint fins arribar-hi. Avui ens fa un vent molest i no hi aguantem gaire estona, però podem gaudir de tota la seva visual. Cap al Oest, els cingles de Bertí i la vall del Congost. Al nord, la plana de Vic i el Pirineu, al  nord est el Matagalls, Agudes i Turó del Home i cap al est el poblet de Montseny i la vall de la Tordera. Al sud, el Vallés i  sud oest, Barcelona amb el mar al fons.
Desprès de un petit descans, seguim el camí direcció sud est, cap al coll del Roure Gros i desprès cap al coll del Pou d'en Blesa, on fem un gir al sud, baixant per un corriol fins que trobem una pista, que seguim cap a la dreta i que ens va baixant fent llaçades fins al Sot de Malforat. on trobem l'indicador que ens dirigeix cap al Castanyer Gros d'en Cuc. Es un castanyer de grans dimensions que mereix ser visitat.
Fem un descans per dinar i desprès, desfem camí fins al Sot de Malforat i seguim baixant la pista que ens portarà fins al final del pantà de Vallfornés, on desfem camí fins als cotxes.





Ruta circular
Distància recorreguda           20,4 Km.
Desnivell acumulat             957 m.
Temps efectiu, sense parades  5 h. 34'

Enllaç a la traça: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5891782


Enllaç al àlbum de fotos (Eduard):

https://plus.google.com/photos/111299868802890492636/albums/5964558804813123601?authkey=CP_HqOfmkduCYQ






 

BON PAS.- Alt Empordà: Albanyà - St. Miquel de les Cireres - Lliurona - Albanyà.

Bonica sortida. Fa uns anys l'havíem caminat i per veure diferent, avui l'hem fet a la inversa. Aparquem els cotxes passat el pont d...