20140417

Volta a la Serra d'Ensija.

Avui, hem planificat la sortida que ja fa uns 3 anys vàrem fer, amb petites variants. Alguns dels membres de la Colla, no coneixen l'indret i crec que serà bo de repetir. L'excursió es un 10 i més amb un bon dia com el que ens fa.
Ens desplacem fins a passar Berga, desprès de la central de Cercs, agafem a l'esquerra la BV-4025 direcció Fígols i anem pujant, deixant a la nostra dreta el desviament al Centre d'interpretació de Petjades de Dinosaures, seguint amunt gairebé uns 2 km. més, fins al Pla de la Creu de Fumanya, on deixem els cotxes.
Acabem de baixar per la pista uns metres, direcció sud, per anar a trobar el PR C-73, que seguim en la mateixa direcció fins a trobar el GR 107 (camí dels Bons Homes), que seguim en direcció cap a Peguera. Passem la font de Cal Coix i arribem fins a les cases i cementiri de Peguera, amb la petita ermita de Sant Miquel.
Seguim el GR direcció nord-oest, passant pel Portell dels Terrers, on tornem a creuar la carretera que va als Rasos de Peguera i seguim el GR per una pista, cap als Terrers, que va baixant i aproximadament un km. més enllà, deixem la pista i seguim a la dreta pel camí GR 107 que segueix (el dels Bons Homes) direcció nord, cap a la casa en runes, anomenada Ferrús i que està a sota d'una paret de roca, anomenada el Roc.
Anem seguint el camí i arribem a un punt on trobem una fita de pedres, on parem a esmorzar. Desprès seguim direcció nord, guanyant ràpidament desnivell per anar a parar a sota la Roca Gran de Ferrús, una gran paret de roca, equipada per fer escalada. Seguim el camí, i anem pujant u guanyant desnivell per la Canal Gran, fins arribar a dalt el coll, anomenat l'Estret. Aquí deixem el GR i fem un gir cap a la dreta, direcció nord-est, cap a les Llosanques, zona rocosa i que per persones amb vertigen, pot tenir un grau de dificultat. El camí i seguint marques vermelles, ens va pujant fins a dalt la carena, a la Roca Blanca (2.289 m). Aquí girem cap al sud-est, per anar carenant i arribar al Gallina Pelada (2.317 m.), punt culminant de la sortida.
Des d'aquí es contempla una amplíssima panoràmica de 360 graus que comprèn el massís del Pedraforca, la serra del Cadí, el Moixeró, els pics de la tosa d'Alp, el Puigllançada, el Puigpedrós i el Carlit entre d'altres al vessant nord; el Catllaràs i els rasos de Peguera a l'est; el Montseny, Sant Llorenç del Munt i Montserrat al SE; la serra dels Lladres i la de Busa al sud i el Montsec, el Port del Comte i la serra del Verd, amb els principals pics del Pirineu Occidental de fons, a l'oest.
Seguim la carena, direcció sud-est, deixant a la nostra esquerra i uns 100 m. més baix el refugi Delgado Úbeda. Fem un gir al est i nord-est, per anar a la Creu de Ferro, Pla d'Ensija i arribar-nos al Serrat Voltor (2.279 m), on aprofitem per dinar i seguir gaudint de vistes molt boniques.
Desfem camí fins al Coll del Pla de les Torres, on hi ha el camí de baixada, però com ja hem vist al passar-hi cap al Voltor, està amb unes bones pales de neu i amb un fort desnivell, que sense grampons, ens desaconsellen baixar-hi, així que anem flanquejant pel costat la neu i anem baixant per camins que fan servir els animals que pasturen per la zona i sense perdre de vista la canal per on va baixant el camí, anem perdent desnivell, fins trobar un lloc on ja no hi ha neu, i podem seguir el camí, que ens porta en forta pendent, de baixada fins al Pla de la Creu de Fumanya, on tenim els cotxes.
Sortida circular
Distància recorreguda                18 km.
Desnivell acumulat                     1.122 m.
Temps efectiu, sense parades    6 h. 38'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BON PAS. Ripollés: Vallter - pic de la Dona - coll de la Geganta

Desprès de les caminades per l'Aran, aquesta setmana fem una sortida tranquil·la també tenint en compte la calor prevista per avui. Anem...