20121228

Bauma del Teixidor_Llaés. Bufadors de Beví

Sortida des del Coll de Beví. Aproximació: Des de Sant Quirze de Besora, agafar la carretera cap a Santa María de Besora. Arribats al poble, quasi al final de la recta de carretera que el travessa, a l'esquerra surt una pista asfaltada amb indicació Ripoll per Llaés. Cal seguir-la fins al punt indicat com a Coll de Beví.

Comencem a caminar sota la intensa boira que hi ha a la zona, seguint la carretera direcció a Llaés, fins a un punt que surt un camí marcat a la dreta, que seguim i ens portarà entre boscos de pinars, a la Bauma del Teixidor. Es tracta d'un racó singular, amb una espectacular bauma per les seves dimensions. Antigament s'hi vivia, per la resta d'edificacions que hi ha. Aprofitem per entrar-hi i encara que es molt fosc, per les parets tintades de fum. Al interior d'una de les sales, s'aprecia un forn de llenya.
Desprès de fer un descans per esmorzar, seguim el camí direcció sud oest cap a can Teixidor. Espectacular masia dels anys 1700 amb una espectacular façana cara sud, amb portalada i arcades a la part baixa i als dos pisos superiors.Seguim el camí direcció oest que ens porta directament cap a Llaés.
Al cap d'una estona, ja tenim a la vista el Castell de Llaés i a sota el poble. Passem pel costat del Hostal del Castell, i seguim camí per anar fins al Panteó, monument erigit als setanta dos carrabiners afusellats per les tropes carlistes del general Savalls. Es tractava de soldats presoners a l'acció de Castellfollit de la Roca on els carlistes van derrotar a la columna lliberal de Nouvillas. Els varen tenir presoners al Castell de Llaés i van ser afusellats al mateix pati del castell.
Seguim camí i anem fins a dalt al Castell, on visitem també l'església. Deixem constància de la nostra gratitud als propietaris del allotjament rural que hi ha al Castell, per aver-nos permès visitar-ho i aprofitar l'espectacular panoràmica des d'allà dalt.
Desfem camí i abans d'anar al poble, ens desviem del camí uns metres a la nostra dreta, per veure un parell de alzines centenàries que hi ha allà a la vora.
Seguim camí fins al nucli de La Serra i aprofitem per dinar a la terrassa del restaurant que hi ha, que es tancat. Al davant nostre i al altre costat de la vall, tenim la serra de Bufadors, on anirem desprès.
Seguim el camí direcció sud, que va baixant al fons de la vall, per travessar la riera de Llaés i anar pujant per un camí molt ben traçat fins al punt mes al oest de la serra de  Bufadors. Allà surt a la nostra esquerra un corriol que deixa el camí i que seguim direcció est i va pujant flanquejant la muntanya fins al Coll de Bufadors, punt d'entrada al paratge singular dels Bufadors, que son falles al terreny, amb microclima  i paisatge semblant a les Escletxes de Freixeneda, que varem visitar la setmana passada. Anem seguint el camí  traçat per les petjades a la catifa de fulles caigudes dels faigs que envolcallen el paratge i sortim direcció al Turó dels Bufadors per anar baixant fins al Coll de Beví, on tenim els cotxes.

Sortida circular
Distancia recorreguda: 17 km.
Desnivell acumulat:      673 m
Temps sense parades: 5 h. 30'

Enllaç al àlbum de fotos:

https://plus.google.com/photos/112587776376115529259/albums/5827070231332437889

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

COLLA ISARD.- Ripollés: Campelles-coll de la Coma Ermada-forat de St. Ou-St. Pere i Santuari de Montgronny-Gombrén.

Una complerta travessa, des de la vessant nord a la sud de la serra de Montgrony. Fem l'aproximació amb el bus de TEISA, com ara ho fem ...