dimarts, 11 d’agost de 2015

El Port: Parrissal - La Balanguera - Pont de la Guimerana - Les Gúbies - Parrissal

Aprofitant l'estiu calorós,  volem ensenyar-li al amic Eduard, un dels racons més visitats del Port. No en tot el recorregut que fem avui, però sí amb el seu tram final, el del recorregut pel riu Matarranya. En aquest mes de vacances, son molt nombroses les families que es troben fent el recorregut invers, des del Parrissal  fins a les Gúbies.
Deixem el cotxe al aparcament final de la faixa Estreta, més amunt del Mas de Lluvia. Passem per l'estret de la Fenollosa i arribem al Prat de la Mina. En aquest tram inicial i donat que som els primers en arribar, podem gaudir de la companyia d'unes quantes cabres que estan abeurant pel riu. Quan som al Prat, hem d'agafar el PR que puja per l'esquerra, indicat com a La Balanguera. Va pujant fent llaçades molt ben traçades, direcció (E), per dintre bosc i aprofitant el cami que feien servir els miners, fins arribar al cap de un hora a dalt al Coll de la Balanguera, antic mas en runes, que s'obre a una vall en alçada.
Ara girem cap al (S), pujant pel costat de la casa, seguint fites i un poc més amunt tornem a trobar les marques PR que ens porten cap a dalt l'Arany, on trobem La Foradada. En aquest tram de pujada i sobre tot des de la roca foradada, tenim un amplia visió de tot el Parrissal, als nostres peus, amb les característiques agulles de pedra.
Desprès de delitar-nos amb aquesta vista espectacular, seguim pel sender, per parar una estona més avant, per les Moletes d'Arany, i esmorzar amb vistes al Parrissal. Realment es un espectacle veure la quantitat d'agulles de pedra que hi ha. També tenim vista a la zona de Fredes, Tossal dels Tres Reis, Formenta i al altre costat del barranc del Parrissal.
Seguim camí, fins a trobar el GR 8 que va cap a Beseit i ve des del refugi de Fontferrera, on enllaça amb el GR 7. Seguim el GR i passem pel Mas de Maçana, també en runes, on acabem de baixar fins a tocar bosc al altre costat de la plana. Allí es veu el camí que baixa cap al (SO). Desprès de seguir uns 500 m. deixem el camí, baixant per la dreta, per un corriol amb marques blaves, que ens porta pel barranc d'Espada, amb alternança de baixades pronunciades i trams planés, fins a trobar a baix el fons del barranc, totalment sec ara al estiu. Estem a lo que s'anomena el Pont de la Guimerana. Ara hem de seguir el curs del barranc (NO) i anar baixant un poc més de tres quilometres, fins arribar a les anomenades Gúbies del Parrissal. Son uns estrets, de uns 40 m. d'alçada i 1,7 m. d'ample. Espectaculars.
A la seva entrada, hi ha el desviament per quan hi ha més aigua, per passar per dalt, l'anomenat Pas del Romeret, equipat i que estalvia el bany.
Seguim per baix el riu i trobem les dos piscines naturals, que hem de salvar, amb aigua a la panxa. Més avall, on ja hi ha les passeres de fusta, aprofitem per fer-nos un bany que ens treu la calor que portem acumulada durant la baixada.
Seguim riu avall, sense seguir els camins alternatius que hi ha a la vora del riu, per quan hi baixa més aigua, fins arribar un altra vegada a la zona d'aparcament on tenim el cotxe.


Sortida circular
Distància recorreguda      16,7 Qm.
Desnivell acumulat          584 m.
Temps efectiu, caminant   5 h. 51'


Enllaç al àlbum de fotos de Eduard

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada