20240919

BON PAS.- Alt Empordà: Espolla-ruta megalítica-coll de Belitres-Espolla.

Entretinguda ruta pels voltants d'Espolla. Deixem els cotxes a un dels dos aparcaments que hi ha al poble i comencem caminant passant per dintre, però es pot anar a buscar directament la carretera. Travessem la carretera, deixant el Celler Cooperatiu a la nostra esquerra i agafem un camí que hi ha a l'altre costat i que va seguint direcció sud, en paral·lel a la carretera. Aquest camí arriba a un lloc on passa una riera seca i també hi trobem un indicador (antic) de camí que senyala per la riera, però està molt brut per pasar-hi i provem de seguir uns metres al davant, trobant un camí que surt a la dreta i es dirigeix en la direcció que ens interessa (la carretera), el seguim passant per dintre una finca d'oliveres i finalment fem cap a la carretera. Aquest tram, es pot fer seguint per la carretera, però per evitar riscos, l'hem fet així. Continuem pel costat de la carretera uns 330 m i quan veiem un indicador al altre costat i un camí, la travessem i el seguim el camí, que ja va marcat en blau, com a ruta megalítica. Hem d'estar atents a aquestes marques blaves a les pedres, dons ens indiquen on es troben els diferents dolmens i menhir que anirem trobant. (dolmen de la Cabana de l'Arqueta, dolmen de Prat Tancat, dolmen de les Tires Llargues, dolmen del corredor de la Gutina i menhir de la Murtra).
Desprès del menhir, a la cruïlla girem a la dreta per un camí més ample i a uns 230 m. el deixem, agafant a l'esquerra un corriol direcció nord que ens porta a un altra pista, que seguim a la dreta durant uns 80 m., per agafar a la nostra esquerra un corriol que puja. Uns metres més amunt, en arribar a una paret de pedra seca a la dreta del corriol, hem d'estar atents i no seguir corriol amunt (encara qu'es veu fresat) i hem de passar per sobre la paret, seguint la nostra ruta. Aquest corriol fa cap a una casa (habitada) on el camí segueix direcció est, per la part de sota. Sortim a una cruïlla i el camí baixa cap a la dreta (tenim a la vista Els Vilars (on ens dirigim) i a nem a trobar la carretera d'accés per arribar-hi.
Continuem camí passant el poblet i de seguit trobem el camí marcat GR 11 i el seguim baixant pel còrrec dels Vilars, arriban a una pista, seguint-la a l'esquerra, per anar a parar a la carretera que va al coll de Banyuls. La seguim una estona fins arriba a l'alçada del mas Girarols, passant per la part de baix de la primera edificació, travessem la riera de l'Orlina (seca) i comencem a pujar pel camí fins al coll de Belitres. En arribar-hi, seguim cap a la dreta pujant un poc més i desprès ja comença la baixa, trobant a la nostra dreta el ja conegut dolmen del Barranc. Seguim baixant per la pista i en arribar a la cruïlla seguim baixant per l'esquerra direcció sud per anar a travessat un altra vegada la riera l'Orlina i fer cap al paratge conegut de l'area de picnic de la Font del Conill. Anem a seguir la pista asfaltada que hi arriba, de pujada i ja ens porta a la carretera d'Espolla, que ja el tenim a la vista. En entrar-hi, parem a una zona ajardinada, per dinar. Desprès, anem a fer el toc a la Fraternal i cap a casa.


enllaç a la traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/2024-09-19-075146-espolla-veinat-dels-vilars-coll-de-belitres-espolla-ruta-meg-185521486

fotos Jordi https://photos.app.goo.gl/gz3LNn4EwDH779KN8

fotos Mercè https://photos.app.goo.gl/c9woHU9i4H4dbWLeA

J.M. Barroso https://photos.app.goo.gl/nPk6bpzy2MHpFLqQ6

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BON PAS.- Ripollès: Una volta al Costabona, des de la Collada Fonda.

Aproximació per  Camprodon, Molló, Espinavell i pista amunt fins a la Collada Fonda. El cel està sense un núvol i el dia aquí dalt es esplèn...