20140920

La Vall de Rotjà, des de la Collada Fonda

Sortida amb la Colla L'Isard, de Bescanó
La Vall de Rotjà, on anirem, es una petita vall situada a la comarca de Conflent a França i forma part de l'extensió de territori Francès on els pastors d'Espinavell hi tenen dret de pastura, des de fa cents d'anys.
Avui passarem per dos valls de França que queden partides per les Esquerdes de Rotja. 
La primera, s'obre entre el Costabona i les Esquerdes. Aquí hi neix el riu Tec que porta les seves aigües cap al Vallespir.
Entre les Esquerdes i la serra Garavera, s'obre un altra vall, formant a la capçalera un circ anomenat Les Conques, on també hi neix un altre riu, el de Rotja, que es un afluent del Tet i porta les seves aigües cap a Conflent. 

En lloc de pujar pel camí que va al refugi Costabona i a Coll de Pal, nosaltres comencem a caminar, seguint la pista que ens porta en direcció sud oest cap a un altre refugi de pastors. Arribat en aquest punt, fem un gir en direcció nord i anem seguint un camí no gaire marcat, però que la traça es va endevinant i que puja per la serra de la Balmeta. La pujada, a ritme tranquil, permet al buscadors de bolets, anar fent un cop d'ull per sota el pi jove que hi ha a la zona. Pujant l'últim tram de camí, tenim l'ocasió de veure el primer grup d'isards del dia.  Quan arribem a dalt a la carena, el coll de Pal el deixem a uns 500 m. a la nostra dreta. 
Nosaltres seguim per la carena direcció a Roc Colom. Als aiguamolls del riu Tec, tornem a observar un grup nombrós de isards, que ens creuen a uns 100 m. més endavant nostre. Pugem al roc Colom  i desprès cap al Mort del Escolà i sense pujar-hi, anem girant direcció nord, pel pla de Campmagre i resseguim el circ de Les Conques. Arribem fins la ultima vall i desprès de passar el Salt del Cas, comencem a baixar-la per on ens sembla millor, doncs no hi ha camí definit. A la nostra esquerra ens ha quedat la serra Garavera i el seu Cim de Pomarola. Baixant, ja trobem les fonts que conformen el curs del riu Tet.
Desprès d'haver fet el primer desnivell, el del circ, ens trobem les restes d'un avió que es va estavellar a l'any 1947. Nomes hi queden les peces més grans, els cigonyals, part de la carcassa i poca cosa més.
Trobem un poc més avall, un altra vegada el curs del riu de Rotja, que anirem seguint fins la cabana del Prat Barrat. Mentre, els boletaires segueixen buscant i trobant bolets per aquesta zona.
La cabana, es una construcció restaurada, de pedra i amb teulat pla. Fem un petit descans i desprès emprenem la pujada direcció sud oest, seguint un camí marcat per fites de pedra, fins trobar el camí que ve per les Esquerdes de Rotja. Seguim a munt i a pocs metres, ja trobem el Coll de Rotja, per on passem a l'altra vessant, amb vistes al Costabona i la vall del Tec.
Fem un descans per dinar al costat de la cabana-refugi i desprès seguim el camí cap al Coll de Pal, baixada al refugi Costabona i baixem seguint un camí no gaire definit, que ens porta fins al cotxe.
Una bonica sortida, on hem descobert una vall molt bonica del costat Francès.


Sortida circular
Distància recorreguda           17,6 km.
Desnivell acumulat                 1.000 m.
Tems efectiu, sense parades   5 h. 59'

Enllaç a la traça     http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7880366 

Enllaç a la plana web L'ISARD on hi ha les fotos, a sortides realitzades:

http://www.collaisard.cat/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BON PAS. Ripollés: Vallter - pic de la Dona - coll de la Geganta

Desprès de les caminades per l'Aran, aquesta setmana fem una sortida tranquil·la també tenint en compte la calor prevista per avui. Anem...