20150508

Els Ports: Tossal d'en Grilló, per L'Escalerola. Mola Grossa, pel Forat de la Finella. Punta i Canal de l'Estarrossall

Ruta espectacular, i variants menys conegudes, per pujar al Tossal. 
Desprès d'uns tres quilomètres del poble de Prat de Compte, direcció a Horta de Sant Joan  i a la esquerra, surt una pista asfaltada direcció S. (hi ha una senyal de Stop pels que baixen des de la pista a la carretera), que va pujant i passa pels Masos. On la pista passa a ser de terra, deixem els cotxes a una zona més ampla, on podem aparcar sense molestar el pas.
A partir de aquí, anem pujant per la pista, que es bifurca i seguim a l'esquerra. Arribem a un punt on trobem a la dreta de la pista una fita de pedres. Seguim el camí marcat amb color vermell, que surt des de la fita, anem pujant per mig del bosc de pi i trobem zones humides, que evidencien presència d'alguna font que ara no raja. Mes amunt arribem a una tartera, on el camí va pujant per l'esquerra i força empinat. Val la pena girar-nos per veure el paisatge, que deixem a l'esquena, les agulles de Bot, el poble i els generadors de la Terra Alta. Sembla que el camí ha d'anar a parar a un Collet que es veu des de baix, però arriba un moment que fa un gir a l'esquerra i va a buscar la paret de roca. Ens trobem a l'Escalerola, un pas equipat amb cable, i d'altres sense, però que no te cap dificultat per passar-hi, ens puja a sobre la cinglera. Fem cap a un coll, on seguint el camí de la nostra dreta anirem cap al Tossal d'Engrilló i a baix nostre la bassa de la Refoia i en frente, la Mola Grossa.
Seguim cap a la dreta per la carena, cap al Tossal d'Engrilló. Desprès de descansar i gaudir de la vista que s'ofereix des del Tossal, baixem per veure el Teix d'Engrilló i seguim fins a la bassa de la Refoia, on girem direcció S. per agafar un camí que va baixant i passa a la vora de un pi monumental, aquest camí l'hem de deixar més avall per anar a buscar a la nostra esquerra un corriol que puja cap a la paret de roca. Aquest corriol ens puja fins a l'escletxa que ens permetrà el pas per arribar a la Mola Grossa, pel Forat de la Finella. A la Mola hi pugem per la part de darrera i un cop a dalt, la vista també es espectacular.
Seguim el corriol direcció E. i ens va baixant un altra vegada fins a la pista, que creuem direcció N. i seguim el camí marcat un altra vegada de color vermell. El camí va rodejant el Pla de la Refoia i va a buscar la carena i la segueix direcció NE. fins arribar a la punta del Estarrossall, on trobem l'indicador de baixada a la Canal del mateix nom.
El camí baixa amb una forta pendent, però anant en compte de no fer rodar pedres, es pot baixar a poc a poc i ens deixa al cap davall, un altra vegada a la pista on tenim el cotxe, on hem de seguir a l'esquerra, direcció O., fins trobar-lo. Baixant veiem abans d'arribar al cotxe, un altra fita gran, al costat esquerra del camí, d'on surt un corriol que ens portaria pel Barranc del Salt, fins a la paret per on cau el Salt quan hi ha pluges fortes. També des de baix a la pista, tenim una bona vista a tot el baixant de la Canal que hem fet.



Sortida circular
Distància recorreguda              11,7 Qm.       
Desnivell acumulat                   830 m.
Temps efectiu, sense parades   5 h. 03'

Enllaç a la traça       http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9643796

Enllaç al àlbum de Joan
https://drive.google.com/folderview?id=0B1mRjSAhNf7nfkFuSGNDMTdKUUI5MnJOMXUxZF9uZHQ2TW81d2lmM29BRnV5NVVrT1E4Tk0&usp=sharing

Enllaç al àlbum de fotos de Eduard:
https://plus.google.com/photos/111299868802890492636/albums/6147132310790560337?authkey=CM2ug6X81e2NSQ

Enllaç a les fotos de Mercè
https://photos.app.goo.gl/9CmqZTqrg2EeWNeR8

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BON PAS.- Garrotxa. puig de Bassegoda, des de coll de Teia (Albanyà)

Aproximació per autopista fins a Figueres Nord, per desprès agafar la carretera a Llers i Albanyà, pujant uns 7 km. de pista asfaltada, dire...