20240627

BON PAS. Albera: Coll d'Ullat (chalet) - Puig Neulós - Coll de l'Estaca - coll d'Ullat.

Sortida que es pot fer inclús a l'estiu, excepte ,dies de molta calor. Fem aproximació per El Pertús i la D-71 fins al coll d'Ullat, on hi ha lloc per aparcar.
Comencem a caminar seguint el GR 10 de pujada, pel costat del refugi fins arribar a la carena a l'alçada del Roc dels Tres Termes. Seguim cap al Neulós, passant el coll del Pou. Avui, a marina hi ha molta boira i des de la mirada privilegiada del Puig Neulós, no ens deixa veure la costa vermella ni la costa de l'Alt Empordà.
Seguim la baixada pel GR cap a la font i refugi de la Tanyareda, passant a la vora dels faigs monumentals que hi ha a la falda del Neulós. Avui, la natura està potent i la varietat dels verds es distingeixen  perfectament. 
El sender ens porta pel coll Pregón, el puig Talaiador, el coll del Faig, el coll de l'Orri i el puig de les Basses, per arribar fins al coll de l'Estaca, punt més llunyà de la sortida.
La tornada la fem durant una estona per la pista, des del mateix coll, passant per la font de l'Orri i poc desprès es troba la pista que baixa a la dreta cap a Sorède. Natros, seguim a l'esquerra (la pista fa una petita pujada) i més enllà, a dintre bosc de faig, a la nostra esquerra, es veuen les tanques de protecció del pou de glaç que hi ha. Ens hi acostem i desprès adrecem per dintre la fageda per anar a trobar el GR que ens porta al refugi de la Tanyareda i a la font, on aprofitem per refrescar-nos. 
Desprès, pugem des de la font, direcció oest, per anar fins al filat, on hi ha l'indicador PR. Passem a l'altre costat del filat i anem seguint camí direcció oest, flanquejant el Neulós. Ara tenim a la vista el castell de Recasens i la casa-restaurant que hi ha a la seva dreta. En una estona arribem a un dels pous de glaç més ben conservats que queden al territori. En passar-lo, ja anem a sortir al coll del Pou i desfem camí fins al coll d'Ullat, on fem parada per dinar i desprès retornar cap a Girona.








20240613

BON PAS. Ripollès: Rialb-Fustanyà-Queralbs-estret del Forn-Vilamanya-Batet-Rialp

Avui, sortida cap al Ripollès. Fem aproximació direcció Queralbs, deixant els cotxes a la vora de la carretera, abans d'arribar al desviament de La Casanova.
Comencem a caminar uns metres per la carretera, direcció a Queralbs, fins a trobar l'indicador a la dreta, cap a La Casanova per on seguim. Pugem per la pista asfaltada, passant sota l'aqüeducte del canal, fins a sota La Casanova i desprès seguim cap a la dreta i agafem un corriol tancat amb filat, per fer un anar i tornar fins a la cova de La Casanova. 
De tornada, seguim la pista fins a St. Sadurní de Fustanyà i seguim desprès uns metres més enllà, per baixar a l'esquerra pel camí marcat en groc. Natros, hem baixat en paral·lel per un altre, que el va a trobar igualment més avall. 
Baixem per aquest camí fins a la Central del Molí, per on creuem el Freser pel pont que hi ha i que va a sortir a la carretera de Queralbs. La creuem i al altre costat emprenem la pujada pel camí de Núria cap a Queralbs, creuant més amunt la via del tren-cremallera.
Un cop som al poble, ens apropem a l'església de St. Jaume de Queralbs on fem un descans. Després, seguim cap a l'oest seguin els indicadors de "ruta de l'estret del Forn". Desprès de sortir del poble, més enllà trobem una cruïlla, on per l'esquerra baixa el camí per anar a Vilamanya, que agafarem de retorn de l'estret del Forn. Ara, seguim els indicadors cap a l'estret, passant per la font del Coronel (hi baixa un bon goll d'aigua) i arribem a l'estret, per on baixa el riu de Tosa, ara amb molta aigua. La verdor del bosc i l'aigua abundant, fan que puguem agrair contemplar aquesta meravella de natura. L'estret, està espectacular i per arribar-hi en faciliten l'accés dos passeres per creuar el torrent.
Desfem camí fins a trobar el que va cap a Vilamanya i l'agafem tot baixant fins a tornar a trobar el riu de Tosa, que passem pel pont del Boscàs i després torna a pujar sota bosc fins sortir a la carretera a sota el veïnat de Vilamanya, on hi ha un bon mirador.
Des d'aquest lloc, agafem l'antic camí (marca groga), que ens baixarà fins a Batet, on fem parada a la capella de la Mare de Déu del Carme, per desprès seguir el camí amb marca groga, que ens baixa a la carretera a l'alçada de Rialb.
Seguim uns metres la carretera i abans de passar les vies del tren, entrem per l'esquerra per un camí on hi ha tanca de cadena, i que va entre la via del tren i la tanca de la finca. Pugem  uns esglaons i en uns pocs metres, ens porta fins a la cova de Rialb. Fem un retorn fins a la carretera i passant la via i el pont de la carretera, ja som als cotxes.



 

20240606

BON PAS.- Vallespir (França): La Menera - Torres de Cabrenys - La Menera.

Avui fem un desplaçament llarg fins a La Menera (Vallespir), per conèixer les Torres de Cabrenys. D'aquest lloc, hi ha la informació al enllaç de la Wikipèdia Cabrenç - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure (wikipedia.org).

Comencem la caminada dirigint-nos des de l'aparcament que hi ha passat el poble cap a l'església i pujant les escales que passen al seu costat, amb marca GR. Es possible que des de la font que hi ha a la corba de l'aparcament, també hi hagi accés al camí i sembla més directe (a comprovar en un altra ocasió).
Anem seguint les marques GR i ho farem més enllà de mitja ruta i també anirem trobant al llarg del camí indicadors "boucle tours de Cabrenç, per Les Estanousses". La part inicial, comença passant pel costat de l'església i ens va pujant per carrers encara dintre el poble. Més amunt fem cap a la vora de la Casanova (antigament el  camí passava per la casa), ara passa per sota, seguint les marques GR  i caminant sota bosc i salvant un petit desnivell, anem a parar més enllà de la casa i ja seguim l'antic camí tot marcat vermell/groc. Trobem una pista que seguim a la dreta durant uns 550 m. planejant. Aquí el GR deixa la pista i segueix a l'esquerra, de pujada i anem a parar a un altra pista, on als pocs metres trobem l'entrada a la finca Les Estanoses, on darrere la tanca hi ha una figura d'un enorme bou.
Natros girem a l'esquerra, seguint les marques GR i de pujada, trobem de seguida una pista, que seguim a la dreta i anem pujant sota bosc. Més amunt a la nostra esquerra, veiem un petit desviament que va a un primer mirador. Seguim amunt per la pista i passem el coll de les Estanoses i quan som a l'alçada del Puig Ballador, per la nostra esquerra ve el camí que puja des de Serrallonga. Seguim pista amunt fins a trobar la primera de les torres, la Torre Alta de Cabrenys, on hi ha una zona de pícnic i un altre bon mirador.
Seguim el camí i natros per anar a la segon torre, ho fem pel camí que va cap al castell i deixant-lo i pujant també hi fem cap, però és millor seguir a la sortida de la primera torre per la cresta, que hi va més directe. Desfem el petit tram d'accés i continuem fins al castell de Cabrenys i restes de St. Miquel.
Després, des de la base de la muralla del castell i seguint les marques, comencem la baixada sota bosc, fins al mas (en runes) i pla de Castell. En situació de pluja o estar moll, aquesta baixada por tenir risc de relliscar i poder caure.
Des del coll, el camí cap a La Manera es pot escurçar, però natros continuem pel GR direcció sud-est i de pla, trobant al cap d'uns 200 m. un camí que surt indicat cap a l'esquerra (per on segueix el GR). Aquest, seguint-lo uns 900 m. ens portaria al naixement de La Muga i desprès, continua fent el retorn cap a Serrallonga. Natros deixem el GR i seguim recte la nostra direcció per la pista, que ja gira a sud fins al coll de Llistonar. Aquí el camí gira cap a sud-oest i desprès sud i oest. Trobem una bifurcació i seguim per l'esquerra de pujada (per carena) -el camí que deixem a la dreta va a parar al mateix lloc-Anem a parar a una cruïlla de 4 camins i seguim el que tenim en front nostre, direcció nord, pel Pla del Llop, on hi ha unes edificacions a tocar la pista, i tot planejant arribem a un lloc on a la dreta tenim un prat i a l'altre costat, ja es veu l'ermita de Sta. Cristina. Ens hi arribem i fem parada per dinar. Aquí, al costat de l'ermita, hi va a parar el camí que pots escurçar des del Pla de Castell, marca groga.
Continuem desprès pel corriol, marca groga, que en direcció nord-oest, ens baixa fins al poble, tot just on hem deixat els cotxes.





 

20240601

COLLA ISARD. Bergadà: PEDRAFORCA 360 º

Avui, la Colla Isard hem fet una bonica caminada fent tota la volta al macís del Pedraforca. La aproximació fins a Saldes, l'hem fet amb bus.

Tota la informació relativa a aquesta ruta, la  podeu trobar a aquest enllaç





fotos Mercè  https://photos.app.goo.gl/o2LtAQKrXb9RdPGy9

BON PAS.- Ripollés. Dòrria - coll de la creu de Meians - Coma Morera - Pla de les Salines - camí de retirada - refugi de Dòrria - Dòrria

Bonica sortida pels cims de Dòrria, al Ripollés. Deixem els cotxes al camp que hi ha a sobre el poble, on s'hi arriba fent una circumval...