20221201

BON PAS.- Garrotxa: St. Privat d'en Bas-camí dels matxos- salt de Sallent-escletxes Freixeneda- camí de Salt de Bot-riu Gurn- St. Privat

Un altra sortida de tardor, preciosa, amb un dia força gèlid i sense lluir el sol. Desplaçament a St. Privat d'en Bas, àrea de Pla d'en Xurri, aparcament.
Iniciem caminada pista amunt, direcció sud. Desprès de passar la tanca, uns metres més enllà hi ha cruïlla, per la dreta segueix pista i a l'esquerra pintada en groc, inicia corriol de pujada. Seguim a l'esquerra de pujada i direcció sud el camí que es comparteix molta estona amb el quilòmetre vertical, però és més conegut com el camí dels Matxos. El camí va entre bosc d'alzina i faig i va pujant, sempre hem d'anar seguint la marca groga. Durant la pujada, travessarem algun baixant d'aigua (ara secs). Bastant més amunt, forma un empedrat  (per facilitar el pas dels animals carregats). Tant com anem guanyant alçada, els colors de la tardor a la fageda, ens fan boca badar. 
Acabat el primer tram de pujada, arribem a la cruïlla amb el camí a Sta. Magdalena. Seguirem a la dreta, cap a Salt de Sallent, tot planejant. Mes endavant, trobem un altre indicador cap al Salt, baixant a la dreta per un corriol que ens hi porta. Malauradament, el cabdal de la riera de Sallent, està sota mínims.
Passem al altre costat i seguim camí pel costat del filat de protecció a la cinglera, direcció nord en suau pujada. Trobem un altre indicador, continuant recte i de pujada, seguint marca groga, tornant a acostar-nos cap a la cinglera. Quan estem a l'alçada del Mas Sallent (no es veu i queda a l'esquerra del corriol, també marcat en groc), ens hi acostem per fer descans d'esmorzar.
Continuem, desfent aquest últim tram fins al corriol de pujada i seguim amunt direcció NO i variant desprès cap a l'oest i finalment a nord fins anar a sortir a la pista, a sobre de la creu de la Freixeneda. Travessem la pista i seguim la marca groga (aquest tram és un xic perdedor per l'acumulació de fulles que impedeixen veure el camí) i puja direcció NO fins a la cota 1360, per seguir la traça del mapa baixant i girant cap a oest pels rasos de Freixeneda. En arribar a l'alçada d'una bassa, girem a la dreta, per anar endinsant-nos a les escletxes, fent una part del recorregut. Ens ho passem molt bé passant pel laberint de les formacions..... 
Seguim desprès el camí que baixa cap a la pista, on hi ha la cabanya dels llenyaires i anem cap a la dreta, seguint la pista i marca groga fins a la vora de la Freixeneda (abandonada), ens hi acabem d'arribar i fem un petit descans. Desprès, baixem per la part del darrera de la era fins a la pista que passa per sota i la seguim 500 m. i a una corba tancada a l'esquerra, la deixem. Agafem el corriol que baixa per la dreta, anomenat camí de Salt de Bot, que és preciós i amb moltes llaçades i baixa en forta pendent. Es troba més a baix amb el camí dels pescadors quan ja som al riu Gurn, amb les seves gorgues. Seguim pel costat dret del riu i desprès de passar la gorga Blava, es creua al altre costat cap a ca l'Amat, que queda a sobre el camí. Sortim a la pista d'accés a la casa i a la propera corba de baixada hi ha dos opcions, o seguir per la pista (sense problema per passar el riu) o agafar el corriol que surt a l'esquerra que va vorejant el riu i més avall s'ha de creuar un altra vegada per anar a trobar igualment la pista. Optem per la segona, però segons el cabal del riu, és millor la primera. Des de aquesta pista, ja ens porta on tenim els cotxes.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BON PAS.- Alt Empordà: Albanyà - St. Miquel de les Cireres - Lliurona - Albanyà.

Bonica sortida. Fa uns anys l'havíem caminat i per veure diferent, avui l'hem fet a la inversa. Aparquem els cotxes passat el pont d...