20181228

BON PAS: ROSES_ruta megalítica

Aquest dijous, aprofitant que tenim bones previsions, anem a fer una ruta molt coneguda pels voltants de Roses i que la major part de la gent de la Colla, no coneixem. Bona part de la ruta, es la anomenada ruta megalítica, per la quantitat de restes de monuments que conserva.

Deixem els cotxes al costat de la carretera de Roses a Montjoi, a l'alçada de Can Marès. Hi ha lloc per varis cotxes. Comencem a caminar direcció Roses, per l'interior per evitar uns metres de carretera, passant per la vora de la casa en runes hi ha un camí que va a sortir uns metres més avall, a la carretera. Anem seguint-la fins a la corba tancada, on comença el camí empedrat pujant en direcció a Ponent (està ben senyalitzat amb cartells indicatius i puntura groga) per trobar el Dolmen de la Creu d'en Cobertella (és el més gran que he vist). 
Seguint direcció nord, baixa un camí que ens porta al Menhir de la Casa Cremada III. Un cop visitat retornem al camí en direcció nord per veure el Menhir de la Casa Cremada II. Agafem el camí que marxa cap al est, per visitar una barraca de Pedra Seca i una mica més endavant el Dolmen de la Casa Cremada.
Continuem pel camí en direcció al nord-oest i trobem per la cara nord al costat del camí un Menhir i uns metres més endavant un camí que marxa al nord i que seguirem per veure les restes de la Casa Cremada. Retornem al camí fins trobar una cruïlla (pal indicatiu).
Seguim pel camí que marxa direcció oest per veure la Cista del Llit del General, el dolmen del Cap de L'home i la Bauma del cap de l'Home que queda a sota per la cara nord-oest. Retornem a la cruïlla del Pal Indicatiu i seguim el camí en direcció nord per anar a veure l'Observatori de la Pedra Seca.
Reculem uns metres i continuem pel camí que marxa direcció est per visitar el Menhir de la Casa Cremada I i més endavant una Barraca de pedra. Seguim pel camí direcció est fins trobar la cruïlla del Rec de la Quarantena.
Agafem el camí que baixa en direcció al sud-oest per veure les Pedres de la Quarantena i las Coves-Dòlmens de la Quarantena I, i de la II. Desfem camí fins a la cruïlla i seguim el camí que tot pujant ens portarà al Pla de Gates on tenim la Cista del Pla de Gates.
Continuem per la pista que surt direcció nord-est. Una mica més endavant agafarem el camí que puja al Nord a trobar la Tomba del General. Agafarem la pista i la seguirem fins a sota del Puig de Malaterra (cara de Ponent) on trobem la cadena que ens permet de pujar a la Bauma. Desprès, seguim fins a dalt la carena i seguim cap a l'esquerra per anar al Pla de Puig Rodo on trobem la Cista del Puig Rodó. Per la cara sud del Pla i a la roca del Puig Rodó trobem un altre Bauma.
Desprès, agafem la pista que en forta pendent, puja en direcció nord. En arribar a dalt anirem en direcció est tot baixant. Al Coll de Puig Alt trobem la Cista de Puig Alt. Un cop vista, decidim de no pujar al Puig Alt degut a la espesa boira que s'hi ha posat. Seguim la pista que el rodeja i quan som a la cara nord, agafem la pista que està tancada, girant cap al est i anem a trobar el camí que per l'esquerra (nord) per visitar la LLosa del Puig Alt i retornarem al Coll per seguir la pista que marxa tot baixant, en direcció al sud.
A la baixada, passem per el costat de la Necròpolis del Puig Alt i una mica més avall, les restes de Sant Basili de Pení. Seguim pista avall fins trobar una cruïlla (pal indicatiu). Deixem la pista i agafem una de molt vella que surt a la dreta, direcció oest. Passem pel costat de les runes del Mas Seniqueda. Més endavant quant la pista comença una baixada forta, abans d'entrar a una corba molt tancada, la deixem i agafem un corriol que baixa per la dreta, en forta pendent, per anar a les restes de la casa de Montjoi de Baix.
Aquí seguim pel camí de la casa que ens baixarà a trobar la pista forestal que puja a Montjoi de dalt. La creuem, i també la riera seca de Montjoi, i anem amb direcció sud a trobar el camí de Roses per l'interior (pal indicatiu) que ens pujarà al Coll d'en Fràgam on trobem la pista forestal que puja al Pla de Gates.
La seguim en direcció oest amb lleugera baixada per anar a trobar la carretera de Cala Montjoi. Ja tenim els cotxes a la vista. Seguim la carretera en direcció a Roses. Al altre costat de la carretera, al lloc on tenim els cotxes, trobem el Menhir de Can Marès. 



Sortida circular
Distància               14,5 km.            
Desnivell                610 m.
Temps caminant   4 h. 40'

enllaç a la traça    https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/2018-12-27-roses-ruta-megalitica-31688020


Fotos Eduard: https://photos.app.goo.gl/xmXEa9YvtAsYJQuL6

Montse:           https://photos.app.goo.gl/bEEcdN2f3USxpdMk7
Nuri:                https://photos.app.goo.gl/qGAJBLALUMr95hzM6
Manel:             https://photos.app.goo.gl/dkiSzGC57FhBgbQA6
Mercè:             https://photos.app.goo.gl/aU1thq7QFmKxqL6h8



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

COLLA ISARD.- Ripollés: Campelles-coll de la Coma Ermada-forat de St. Ou-St. Pere i Santuari de Montgronny-Gombrén.

Una complerta travessa, des de la vessant nord a la sud de la serra de Montgrony. Fem l'aproximació amb el bus de TEISA, com ara ho fem ...