20190307

BON PAS.- Aiguafreda: Dólmens de la Serra de l'Arca

Aquest dijous ens anem a trobar dólmens per la Serra de l'Arca, a sobre d'Aiguafreda. Son restes que daten aproximadament entre el 2.500 i  2.000 a C. Molts dels elements trobats a les excavacions fetes a la zona, es troben al museu de Vic.
Sortim a caminar des del carrer més proper a muntanya, per l'est del poble. Es una pista de terra, que als poc metres es bifurca a dreta (per on tornarem) i esquerra, per on seguim. Al primer revolt de la pista, seguim recte per un corriol que hi ha al altre costat i entrem a bosc seguint direcció nord. Gairebé 500 m. més enllà, trobem una fita i un corriol que s'enfila per la dreta direcció est i emprenem la pujada per aquest. Sortim a una pista, que seguirem a l'esquerra i a uns 250 m. més enllà, agafem un corriol que puja direcció nord-est. Ens porta cap a la font dels Balços, on també hi ha una balconada amb bones vistes. Seguim pujant fins a trobar un PR que va per una pista que hem de seguir a l'esquerra. A una de les corbes que hi ha més amunt, trobem una fita i un corriol a l'esquerra, que entrant uns pocs metres, ens porta a la Cova dels Moros (un forat profund que hi ha a una formació rocosa).  Tornem a la pista per on seguim uns 250 m. trobem una senyalització a una cruïlla, que seguim a la dreta per anar al dolmen de Cruïlles (restes) i seguim per aquest camí que direcció sud va a trobar el GR 2 (pista). Quan hi arribem, trobem desviant-nos uns metres per la dreta, la tomba de Casanova de can Serra. Seguin el GR direcció est i on trobem fites a la dreta fem una entrada/sortida per anar a Casanova de Can Serra (en runes) i al seu costat el dolmen. Seguim el GR i als pocs metres, per la dreta, fem un altre entra/surt per anar a veure les restes del que havia estat el dolmen de la Creu del Sastre. Continuem seguint el GR i a la propera cruïlla, seguim a la dreta als pocs metres desviem per fer entrada i sortida i anar a veure la Creu del Sastre (es brut i de mal seguir).Natros inclús baixem més avall per sota la paret de roca hi ha un camí que seguim un tros i que possiblement vagi a acabar pujant més endavant(per la zona del dolmen del Serrat dels Moros), però decidim de retornar cap a dalt i al GR. El seguim i més endavant tornem a fer un entrar-sortir per anar a veure aquest dolmen. Tornem per seguir el GR i el proper entra-sortir cap a la dreta, es per anar fins a la casa de la Costa de Can Brull (en runes). Només retornar al GR i al costat esquerre trobem el domen restaurat de la Costa de Can Brull. Seguint el camí pel costat la pista, anem a parar al dolmen (restes) del Serrat de Puigventós. Tornem cap a la pista (GR) per al altre costat, anar fins a la cista de la Creu de la Parròquia. Desprès retornem al altre costat de pista i bosc través (direcció sud) anem a recuperar el camí que va per la vora de la cinglera, que anirem resseguint. Aquest camí ens porta un altra vegada a la pista i allí trobem el dolmen del Pla del Boix (trencat). Seguim uns pocs metres la pista i de seguida tornem a agafar camí que va pel costat cinglera del Saní,  amb uns bons miradors cap a la Calma i Matagalls. Tornem a sortir a la pista i GR. Som al Grau del Boix.
Aquí, hi ha un camí que baixa la cinglera. No està molt ben definit i un poc més avall, ens adonem que l'hem deixat per la nostra dreta i hem baixat massa. Com sembla que podem anar passant seguim baixant, perquè veiem pel gps que tenim camí més avall. Arribem a un lloc on trobem un petit cingle per on no podem baixar. Ens hem de decantar un xic cap a la dreta fins que trobem un canal per on seguim baixant fins a trobar aquest camí. El seguim cap a la dreta i anem a parar a la font del Saní i la casa en runes. Seguim fins anar a parar al PR (de fet, abans d'arribar-hi, baixem uns metres bosc través) i el seguim de baixada (a l'esquerra) fins a trobar més avall, una fita al costat dret del camí. Baixem per aquest corriol gens fresat i perdedor, però fem cap a S. Miquel de Canyelles, ermita romànica del segle XII. Una agradable sorpresa, trobar aquesta ermita tant amagada dintre bosc i en perfecte estat de conservació.
Continuem pel camí que segueix direcció sud-oest i passem una zona que hi ha alzines suredes i finalment, fem cap al GR 2 un altra vegada. L'anirem seguint i passem a la vora d'unes construccions que semblen habitades, al menys una. Finalment anem a sortir a sobre d'Aiguafreda, a la zona on hi han cases a zona de bosc, sense urbanitzar. De seguida deixem aquesta pista, baixant per un camí que fa drecera i que surt a l'esquerra i que ens porta fins al carrer on seguint la baixada, ja fem cap on hem començat i tenim els cotxes.



Mapa Montseny. Editorial Alpina
Enllaç a la traça  https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/2019-03-07-dolmens-serra-de-larca-33888272

Sortida circular
Distància                 15,5 km.
Desnivell                  672 m.
Temps caminant     5 h. 13'

Fotos Milio https://photos.app.goo.gl/CQp9zDFj1xPus2TL9

Montse       https://photos.app.goo.gl/rMXuvFJ4Dh3QUYJJ8

Joan https://drive.google.com/drive/folders/1QKEY-SUej39aThA7ookZCYivpdK1moC7?usp=sharing

Mercè         https://photos.app.goo.gl/dzfniG1VCcsfHnzT8

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

COLLA ISARD.- Ripollés: Campelles-coll de la Coma Ermada-forat de St. Ou-St. Pere i Santuari de Montgronny-Gombrén.

Una complerta travessa, des de la vessant nord a la sud de la serra de Montgrony. Fem l'aproximació amb el bus de TEISA, com ara ho fem ...