20190328

BON PAS.- Cadaques - S.Sebastià - Puig de Sa Cruïlla - La Reparada - Far de Calanans - Cadaques

Sortida a la costa de Cadaqués amb un dia molt bonic i especial, pel retrobament amb les estimades companyes de Colla, que han passat per quiròfan recentment.

Sortim des de la riera de S. Vicenç i fem cap al costat del Casino. Continuem a la dreta seguint el passeig i fem cap a la Platja de Portdoguer i desprès fins al Llaner Gran. Seguim el carrer de la dreta SO, que ben aviat ens porta a l’inici del Camí Vell de Sant Sebastià un camí asfaltat que puja en forta pendent.. Poc desprès deixem enrere les cases i seguim pujant (SO) per un camí de terra entre marges de pedra seca i a dalt i al davant nostre, veiem ja l’ermita de Sant Sebastià. Passem els Plans de Sa Basarda on trobem algunes barraques de pedra seca, i continuem la pujada direcció SO fent llaçades fins arribar a prop la pista d'accés a l’ermita, sense arribar-hi, adrecem pujant directament. Curiosament, l'ermita queda al darrera d'una propietat privada, que es el que es veu tota la pujada, pintada de color blanc. Les vistes des d'aquest punt son espectaculars, a tota la costa.
Fem la baixada seguint per la pista al SE, que va fent llaçades i perdent ràpidament alçada. Mes avall, quan estem a punt d’arribar a una petita construcció, deixem la pista i prenem un corriol a la dreta SO, (pintura groga) que va travessant el vessant de la muntanya fent una lleugera pujada que ens porta cap al coll de Sa Cruïlla. Seguim fins al cim del Puig Sa Cruïlla (326m), amb una vista de 360º. Des del cim comencem la baixada seguint un corriol direcció SE que va a trobar la pista (GR 92) on girem a l’esquerra (SE) i poc desprès,  agafem un corriol que baixa per la dreta, direcció SO primer i desprès gira a SE, passant pel que sembla ser una antiga pedrera. Passada la pedrera seguim un corriol que ràpidament tomba al S i ens porta fins la carena de la Reparada, on seguim a l’esquerra (SE) per un corriol, que ens porta fins a la punta de la Reparada. Des de aquí, tenim una esplèndida vista al litoral.
Desprès retornem fins al collet i cal estar molt atent a un punt on saltant el marge de pedra, a la nostra dreta, comencem a baixar cap a la vessant nord per un corriol que no es marcat al mapa i gens fresat, on es troba alguna fita, fins al fons de la vall que forma el Rec de Sa Figuera. Mes avall el corriol gira al NO i de seguida el deixem per un altre corriol a la dreta que davalla al NE i tot seguit ens porta a travessar el Rec de Sa Figuera. A l’altre banda del torrent el corriol (fites) remunta al NE per una zona d’antigues feixes fins travessar el Collet del Serrat de sa Sala. Tornem a baixar fent llaçades en forta pendent, per un corriol que ens porta cap al fons de la vall que forma el Rec Bo. Molt a prop del fons de la vall arribem a un collet on el corriol gira cap a l’esquerra NO i acaba de baixar a travessar el Torrent Bo per tornar a remuntar a l’altre banda, a partir d’aquí per un corriol poc fressat que s’enfila també en forta pendent al principi i aviat fa gir a l’E/NE fins acabar arribant a una barraca de pedra seca on trobem al costat una construcció abandonada força gran. Des de la barraca agafem un corriol direcció NO que poc desprès passa a la vora d’unes construccions de pedra seca en ruïnes i desprès continua una mica mes al NO fins arribar a una pista al paratge de Sa Planassa, una extensa zona de pastures on hi ha  una petita bassa (seca). Hi ha un panell amb la informació, de la zona. Tal com arribem a la pista la travessem i seguim planejant al NE, just quan s'acaben les pastures apareix un corriol que seguim al NE tot passant al costat d’una gran quantitat de construccions de pedra seca. Ben aviat el corriol comença a baixar direcció NE amb bones vistes a mar. Mentre anem passant al costat de barraques de pedra seca fins arribar a una clariana verda, des d’on girem cap al N. El corriol segueix direcció N podent gaudir  de bones vistes al litoral. Ben aviat comencem a davallar tot resseguint la carena fins sortir al Far de Cala Nans, on fem parada per dinar.
Des del far seguim un Camí ample (senyals grocs) que inicialment surt a l’O i de seguida s’orienta al SO, equipat amb passamans, no entenc perquè. Continuem per aquest camí fressat que dona la volta a la Cala de Sa Cebolla per dalt, i que surt pujant al NO (camí empedrat) i de seguida ens porta a travessar el Torrent Fondo i a arribar a un collet on trobem un indicador. Seguim les indicacions cap a “Cadaqués” pel camí ample que portem (senyals grocs), que continua planejant al NO tot vorejant el litoral des de dalt. Mes endavant deixem un camí secundari a l’esquerra i poc desprès travessem el Rec d’Aiguadolç, des d’on el camí (senyals grocs) s’orienta al NE fins un mirador natural sobre Es Cucurucuc de Sa Cebolla. A partir d’aquí el camí gira al N i desprès NO cap a Cadaqués que tenim a la vista fin entrar al poble pel carrer de Cala Nans i continuar entre les primeres cases de Cadaqués. Anem seguint cap a la Platja de Sa Conca i desprès fem cap un altra vegada a la d’Es Llaner Gran, on tanquem el cercle fins als cotxes.

Mapa editorial Alpina. Cap de Creus

ruta circular
distància              15,1 km.
desnivell              666 m.
temps caminant  5 h. 05'



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

COLLA ISARD.- Ripollés: Campelles-coll de la Coma Ermada-forat de St. Ou-St. Pere i Santuari de Montgronny-Gombrén.

Una complerta travessa, des de la vessant nord a la sud de la serra de Montgrony. Fem l'aproximació amb el bus de TEISA, com ara ho fem ...