20230413

BON PAS. Osona: Centelles-morro de Porc- font de Sauva Negra-castell de Castellcir-castell de St. Martí

Sortida matinal llarga. Fem la aproximació per l'Eix Transversal fins a Vic, per agafar la C-17 fins a la sortida Centelles nord. Desprès agafem la C-1413 fins a quasi la sortida del poble, on hi ha una zona al costat de la carretera, on hi caben uns cinc cotxes.
El camí de sortida el trobem només retrocedint uns passos i a la nostra esquerra surt una pista asfaltada. Als pocs metres, a la dreta surt un altra pista sense asfaltar i marcada am grog, que es la que seguim. Aquest camí va pujant direcció a la cinglera, fins que acaba convertint-se a corriol (pintura groga) que ens va enfilant i girant direcció sud. Aquest corriol a la part alta te uns passos on està equipat amb cables i graons de ferro a la roca, perquè al hivern pot haver-hi gel i seria perillós. Finalment arribem a dalt al Morro de Porc. Des d'aquest punt es pot gaudir d'una espectacular vista a la vall del Congost i macís de Montseny.
Passem una tanca que hi ha i per darrera la roca, anem seguint el camí que ens arriba fins a la raconada de la vall i en lloc de seguir i passar un altra tanca que hi ha, girem a la nostra esquerra, cap al sud oest, per anar a trobar el Corral de la Rovira. Passem fins a Coll d'Arenes i a la cruïlla, agafem el camí que baixa direcció oest, deixant-lo uns metres mes avall per seguir un corriol que ens porta fins a la Font de la Sauva Negra. La última part del corriol per baixar cap a la font està brut i baixem fins a la pista per mig del bosc a la vora d'un filat. Aquest tram, aconsello de fer-lo en lloc d'agafar aquest corriol, seguir baixant la pista asfaltada uns 70 metres més avall i a la corba, agafar un camí més fresat que també ens portarà a la font.
Fem parada per esmorzar i desprès seguim pel camí que puja per l'esquerra de la font i que uns metres més amunt hem de seguir cap a l'esquerra per pujar fins al collet de Sauva Negra, cruïlla de camins. A la nostra dreta i al altra costat de la vall hi veiem l'ermita de Santa Coloma Sasserra. 
Seguim direcció sud (recte) i anem passant per camps herbats, apropant-nos cap al castell de Castellcir. Quan hi som prop, des de la nostra posició de més alçada, ja veiem els Castell de Popa. El camí uns metres més enllà, comença a davallar cap a SO per arribar-nos al Castell de Castellcir o de La Popa, per la forma singular de la roca on està assentat. Encara que està documentat des del 1014, en una època anterior, se'l coneixia com a Castell de Tenes. Actualment, està tancat l'accés pel seu estat ruïnós, que pot comportar perill per despreniments. 
Donem la volta al castell i seguim camí primer direcció nord est i desprès girant al est, que ens porta fins a Coll de Prims i des d'aquí cap a La Rovira. Aquesta, és un propietat privada, que molt amablement ens deixa creuar per davant la casa. Cal ser molt curós en tancar la porta d'accés i procurar no molestar al nostre pas. 
Seguim per la pista que ens va baixant  per agafar a la dreta el desviament que ens porta fins al Castell de Sant Martí, que es tancat i no visitable. També i fem la volta pel camí de ronda (cal anar en compte pel seu costat sud, per la forta pendent). Desprès desfem camí fins a la pista que ens va baixant cap als Emprius, tenim a la vista la casa el Pujol, però no hi hem d'arribar, abans, on la pista ja va a girar per arribar-hi a l'alçada de la Tosquera del Pujol, a l'esquerra surt un corriol que puja uns metres i amb marca groga va passant  primer sense perdre alçada, però desprès ja davallant, passem pel Racó de la Guilla i per sobre de la Rovira de Baix per anar a trobar el camí per on em pujat aquest matí a sobre de Can Manel. Ja només ens queda desfer aquest tram fins a la carretera, on tenim els cotxes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BON PAS.- Garrotxa. puig de Bassegoda, des de coll de Teia (Albanyà)

Aproximació per autopista fins a Figueres Nord, per desprès agafar la carretera a Llers i Albanyà, pujant uns 7 km. de pista asfaltada, dire...