20190604

BON PAS.- Els Ports: Font del Teix-Retaule-Vallcaneres-Cova dels Bous

Un any més, anem a fer una estada pel macís del Port. Aquest, canviem de vesant i ens allotgem a la zona de La Sénia, al Molí l'Abad, situat a prop del embassament d'Ulldecona. Un lloc molt recomanable per les seves instal·lacions, els seus menús i sobre tot això, l'atenció que ens han dispensat la Desi, la Adriana i la resta de col·laboradors que ens han atès aquests tres dies.
El primer dia de ruta, ens desplacem en cotxe per la pista del barranc de La Fou fins abans d'arribar a la Font del Teix (era el nostre objectiu), però l'estat de la pista, ens fa deixar els cotxes uns 2 km. abans d'arribar-hi, a la vora d'un pont. Comencem a caminar  fins a la Font i seguim per la pista durant uns 640 m. Desprès, seguim un corriol que surt a l'esquerra. Passa per la vora d'un refugi (bauma amb paret) i més endavant, quan arribem a un lloc on al davant nostre tenim una roca foradada, crec que ens emboliquem i baixem cap al barranc seguint una fita que hi ha. Això ens fa anar per dintre el barranc, grimpant per poder guanyar el desnivell, fins que més amunt tornem a trobar camí més traçat, que ens pujarà un altra vegada a la pista que hem deixat més avall. Aquest tram, cal estar atents i mirar si per la roca foradada es pot passar i segueix el sender per allí. Natros, quan hem salvat la grimpada i trobat camí fresat, hem vist el camí que ens venia per la nostra dreta.
Al arribar a la pista, girem a la dreta passant una cadena que fa tanca i anem fins al pal indicador cap al Pi Gros i Faig Pare. Seguim aquest camí ben fresat, fins arribar a una fita de pedra que ens indica que cap a la dreta hi ha el Pi Gros, on fem un puja-baixa. Seguim el nostre sender i ja trobem la Font del Retaule (poca aigua) i als pocs metres,la pista, per on seguirem pujant sota l'ombra dels faig, fins arribar més amunt a una ampla corba, on a la dreta hi queda el Faig Pare. Fem descans i fotos a aquest monumental faig.
Seguim uns 600 m. pista amunt i ja trobem una pista que surt per l'esquerra, que hem de seguir durant quasi un quilòmetre. Al entrar a una corba tancada cap a la dreta, natros seguim recte cap a l'esquerra un camí, que al principi està bé (estem seguint una traça de wikiloc), però no es aconsellable. Al mapa, no hi ha camí i finalment hem d'acabar pujant pel dret una forta pendent herbada i amb força pedra, fins a trobar més amunt camí que ens baixarà fins al mas de Bolero on seguim cap al oest, fins a trobar el GR, i continuem direcció oest per la carena
Aquest últim tram no es aconsellable de seguir. Hi ha la alternativa de seguir la pista amunt fins al mas de Pataques i continuar a sortir al PR-C-82 per deixar-lo seguidament girant cap a l'esquerra fins al refugi del Mas del Frare, on trobem el GR, que seguirem cap al oest.
Anem seguint el GR per la carena fins a trobar la pista que ens baixarà fins a les cases del Mas de les Vallcaneres. Uns 150 m. més enllà, agafem un camí que surt per la nostra dreta que va baixant i el seguim 950 m. Quan arribem a una zona més ampla ens hem de fixar perquè per l'esquerra surt un corriol, direcció est, que hem de seguir.
Comença planejant i desprès fa una petita pujada i comença a baixar. Al començament es veu força bé, però quan ja anem fent la baixada, està més tapat de branques.  Hi anem trobant algunes fites. Quan comença la baixada, gira cap al nord-est i perdem alçada de forma decidida, anant a parar a una paret rocosa. A la nostra dreta i uns metres més avall veiem un prat, on hem d'anar a parar. Quan hi som, travessem el prat per anar a trobar una pista, que seguirem uns 800 cap a la dreta (SE), per desprès agafar un corriol que baixa a la nostra esquerra que ens portarà fins a la Cova dels Bous, situada a una gran bauma de la paret rocosa. Des de aquest lloc, ja agafem la baixada direcció est, cap a la font del Teix i desprès, seguir fins on tenim els cotxes.




Mapa Alpina. Tinença.
enllaç a la traça  https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/2019-06-04-01-els-ports-font-del-teix-sender-dels-aviadors-fageda-del-reta-37428420

ruta circular
distància               20,4 km.
desnivell               798 m.
temps caminant   7 h. 13'

fotos Milio  https://photos.app.goo.gl/9BfTX2CzXVe7tdgB7

Bon Pas -recull de fotos-     https://photos.app.goo.gl/b1J64CrF5e5F4EHa9

Eduard       https://photos.app.goo.gl/mvfLBFAn7fAUbkkY9

Joan  https://drive.google.com/drive/folders/13G2ueVOl-2VmPV2j10aXjfbIB8DzAS3m?usp=sharing

Mercè   https://photos.app.goo.gl/CBqewksEXavvdbv58

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BON PAS.- Alt Empordà: Albanyà - St. Miquel de les Cireres - Lliurona - Albanyà.

Bonica sortida. Fa uns anys l'havíem caminat i per veure diferent, avui l'hem fet a la inversa. Aparquem els cotxes passat el pont d...