20190627

BON PAS.- Costabona-Portella de Rojà-Roca Colom, des de collada Fonda

Aquest dijous, amb un anunci de calor intensa, decidim d'anar a buscar alçades, a veure si es pot suportar millor. Fem la aproximació a la collada Fonda per Espinavell.
Comencem a caminar de pujada cap al Costabona i direcció nord, pel costat del filat. Quan sobrepassem les Roques d'en Mercer, passem al altre costat de filat i anem girant cap al nord-est, seguint una traça semblant de les que fa el bestiar. El camí no es ben definit i el que hem de fer es no perdre gens d'alçada i quan arribem al llom de la muntanya per girar cap a l'altra vessant, hem de guanyar encara més alçada. Arribarem a una zona de pins joves, que dificulten el pas i ho anem fent com millor podem, però ja al davant nostre veiem la pista que arriba fins les mines, i ens serveix de referència per arribar-hi.
Seguim la pista uns 350 m. cap al oest i ja trobem a la nostra esquerra el camí de pujada cap al Costabona. Passa pel costat les mines i va fent moltes llaçades, fins a trobar el camí PR (marca groga) que puja fins al cim. Avui, podem gaudir de les vistes properes molt bé i  limitades a la llunyania, pel pols ens suspensió.
Seguim de baixada cap al oest, passant pel Meridià i anem donant la volta a la conca, passant per sota les Fonts del Tec i girant cap al monument de les Flautes, fem cap al refugi de la Portella de Rojà. Aquí, girem per la part de darrera del refugi (hi ha una fita) i sense passar al altra vesant, direcció oest. Anem seguint les marques grogues passant sota la Mort de l'Escolà i en lleugera pujada, seguim fins arribar a Roca Colom.
Ara, agafem la direcció sud primer i anem girant seguint la carena fins al coll del Pal, on fem parada per dinar. Seguim ara de baixada direcció sud-est i seguint GR fins a trobar un altra vegada el filat, que anirem seguint fins a baix a la Collada Fonda, on tenim els cotxes.
Cal dir que hem pogut fer tota la sortida, per la brisa que ha bufat mentre hem estat en alçada, perquè la forta calor que avui fa, sense aquest element refrescant, ens hauria obligat a fer més curta la sortida.


Mapa editorial Alpina. Costabona

Sortida circular
Distància                  13, 3 km.
Desnivell                  755 m.
temps caminant       4 h. 35'

enllaç a fotos Milio  https://photos.app.goo.gl/CK6o4tU5K8dPUaVF9

Mercè                        https://photos.app.goo.gl/sMEn2itCe952VaeA8

Toni                           https://photos.app.goo.gl/7n2VJCgnwBwXfSx17

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

COLLA ISARD.- Ripollés: Campelles-coll de la Coma Ermada-forat de St. Ou-St. Pere i Santuari de Montgronny-Gombrén.

Una complerta travessa, des de la vessant nord a la sud de la serra de Montgrony. Fem l'aproximació amb el bus de TEISA, com ara ho fem ...