20200707

BON PAS.- Vall d'Aran. Eth Montarto

Finalment hem pogut organitzar la nostra estada com cada any a la Vall d'Aran. La logística: El transport, amb el bus del nostre amic Ramon Pacheco (Minibuses Pacheco). L'allotjament, al hotel La Creu, de Salardú. Una vegada més, els seus propietaris la Pili i en Xavi, ens fan sentir com a casa. Hotel recomanat. El transport d'aproximació als punts de caminar: taxi Olperer, de Arties.
El dia primer de caminada el taxi ens puja fins al aparcament de Sauvadies. Comencem a pujar seguint el GR11 i arribem als Estanhs de Montsacau. Seguim el GR fins a la cota 2.190 m. on trobem un camí que surt a la dreta del GR. Està pintat a la pedra el nom de Ribereta. En aquest punt, el deixem i seguim  de pujada, aquest corriol direcció sud. Més amunt ja trobem primer l'Estanh de Ribereta de Baish i desprès l'Estanh de Ribereta de Naut. Al de més amunt, el camí passa pel costat del estany, però natros seguim les indicacions d'Aleix (taxista) i ens decantem direcció sud per cota més alçada, cap a una zona herbada, guanyant desnivell fins arribar a dalt la carena. Anem a sortir entre el Pic dera Lòssa i el Port de Ribereta. Seguim el camí direcció SO fins a trobar novament el GR, al Port de Ribereta.
Seguim el GR direcció oest i de seguida estem al Port de Caldes, on tenim a la vista l'Estanh de Port de Caldes, l'Estanh de Mangades i el Montarto Petit. Fem la baixada fins als estanhs i un cop passats, ens enfilem direcció nord cap al Còth de Montarto. Quan hi som ja ens queda el repetjó final d'uns 300 m. més, fins al cim (2.833 m).
Cal remarcar que per tot aquest tram, el camí passa per zona de molta tartera de pedra i això ens fa alentir la marxa.
La vista des de dalt del Montarto, es impressionant per la quantitat de territori que es veu. Cap al oest, la serralada de Rius, amb l'Estanh de Mar i el de Rius. Més enllà, el macís de la Maladeta i el Perdiguero. Més a la nostra vora, l'Estanh de Cap de Port i el de Restanca. Cap al sud-oest, la serra de Tumeneia, els Besiberri i el Comaloformo. Al sud, a la vora, l'estanh de Mongues i al seu darrera, al fons, domina la punta del Comalesbienes. Entre aquest i els Besiberri, la vall de Boi. Al nord, tenim la val de Vallarties, el poble i al fons el Pla de Beret. Més enllà, encara es veu el Maubèrme i el Mont Valier. Es un espectacle per la vista, voldria haver-hi estat més estona, però cal fer la baixada.
Desfem camí fins a més avall del coll i seguim un camí que fa diagonal per sota del Montardo Petit. Anem baixant fins a trobar un altra vegada el GR quasi a tocar el Port de Rius. Anem seguint-lo de baixada cap a l'Estanh de Cap de Port i desprès seguint fins al refugi i llac de Restanca. Desprès d'un breu descans, seguim la baixada fins a la barraca del Pontet de Rius, on ens espera el taxi.



mapa ed. Alpina. Vall d'Aran
enllaç a la traça https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/2020-07-07-montarto-52785027

Sortida de travessa
distància                     14,3 km.
desnivells                 + 1.191 m.  i   - 1.393 m.
temps caminant          7 h. 51'

Fotos Mercè    https://photos.app.goo.gl/tqT2RjE2dnzCpaNCA

Joan https://drive.google.com/drive/folders/11svEWEdDlrB0jpECYvTrt7gY3eNGzbrG?usp=sharing

Jordi  https://drive.google.com/drive/folders/1ny_GTjswxO0THRhniQQl_n5ja1w0E7cq?usp=sharing_eil&ts=5f0f5381               

Milio                  https://photos.app.goo.gl/EXMqJQf1fKCPfqs9A

Bon Pas            https://photos.app.goo.gl/NDeiwF2Ed8Q5NUaM9

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

COLLA ISARD.- Ripollés: Campelles-coll de la Coma Ermada-forat de St. Ou-St. Pere i Santuari de Montgronny-Gombrén.

Una complerta travessa, des de la vessant nord a la sud de la serra de Montgrony. Fem l'aproximació amb el bus de TEISA, com ara ho fem ...