20180516

BON PAS: Els Ports.- L'Espina, pel coll de Botana i Barranc del Carrer Ample.

Tercer dia als Ports. 
Avui, tornem anar fins a La Franqueta, on deixem els cotxes al aparcament que hi ha passada l'àrea. Com que el Barranc del Carrer Ample, ja l'hem fet en altres ocasions i sempre de pujada, aquest cop decidim de fer la ruta, deixant-lo per al final, de retorn.
Comencem a caminar, pujant, des del aparcament direcció nord cap a Mas de Quiquet, on hi ha un centre d'interpretació de la zona. Continuem pujant direcció nord, per la pista de la Muntanyola fins al coll del Llop. Aquí, deixem la pista i seguim un corriol direcció nord, que baixa fins a la Cova de les Piletes (per les seves formacions  rocoses interiors). Desfem camí fins al coll i ara seguim per la pista que surt planejant des del coll, direcció est. En hi ha un altra que fa un xic de pujada que surt per la dreta.
Continuem per la pista que planeja, que es el Camí del Coll de la Bota, passant per la font de Franxo i uns 120 m. més enllà, deixem el camí i seguim per un corriol que surt a la dreta i que comença a guanyar alçada. Es l'anomenat camí del Coll de Botana, que trobem a dalt de tot. Hi ha unes runes anomenades Corralissa de Franxo. El proper cop que hi vagi, he de buscar un camí que sortint des d'aquí amb marques vermelles, puja trobar directament el que desprès hem seguit, traçat al mapa. i que es veu que s'ha perdut força, al haver-hi aquest altre més fresat amb marca vermella, que l'hem trobat més amunt.
A partir d'aquí, anem seguint les marques vermelles i un camí molt fresat, que un poc més a munt, comença a fer baixada fins anar a trobar una pista, que resulta ser la que sortia des del coll de Botana. La seguim 2,3 km. per agafar desprès un corriol que puja en fort desnivell primer direcció sud i desprès SO, per acabar girant a oest i on hi trobem uns exemplars força grans de teix. Quan som a dalt, el camí segueix direcció NE planejant més o menys, i portant-nos al cim de l'Espina, on fem descans per dinar.
Comencem la baixada, seguint uns metres cap al est, per desprès girar cap al sud, seguint les marques grogues fins anar a trobar el GR 7 un poc més avall. El seguim cap a la dreta i ens porta cap al coll d'Alfara i passem sota la Punta del Bassiol, que està quasi a la mateixa alçada que l'Espina. Continuem cap al Mas del Marraco i ens trobem bous que estan sense cercar, el que ens obliga a no seguir el camí que enfila cap al barranc i fer un petit desviament fins al punt on es tanca la conca del barranc. Allà ja hi trobem el camí empedrat que ens hi baixa. Tot i seguir sent espectacular per les formacions rocoses, no aconsegueix donar la visió magnífica de un conjunt únic, que es te quan el fas de pujada. ACONSELLO LA MATEIXA RUTA, PERÒ INVERTINT-LA I FER-HO DE PUJADA.
Seguim tota la baixada del Barranc del Carrer Ample, fins a trobar la marbrera a la seva entrada i més avall la pista de la Vall d'Uixò, on seguint-la a la dreta arribem en poca estona als cotxes.


Sortida circular
distància          16,3 km.
desnivell           910 m.
temps caminant   6 h. 30'

enllaç a la traça https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/lespina-per-coll-de-botana-i-les-muntanyoles-25130427

fotos bon pas https://photos.app.goo.gl/zUT0di5BEckRMicR2
Joan https://drive.google.com/drive/folders/1HGvo4txTZOKd3uySqrN6G6yJEVdPPpfZ?usp=sharing
Mercè  https://photos.app.goo.gl/ks54MThGXrz6Zj9V2
Montse https://photos.app.goo.gl/5pZmgJMDtgtPTedJ8


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BON PAS.- Garrotxa. puig de Bassegoda, des de coll de Teia (Albanyà)

Aproximació per autopista fins a Figueres Nord, per desprès agafar la carretera a Llers i Albanyà, pujant uns 7 km. de pista asfaltada, dire...