dijous, 31 de maig de 2018

Albera: Vilamaniscle - Puig d'en Jordà - Puig d'Esquers

Avui, la previsió de pluja, s'ha complert i avançat. Ens ha arribat a mig dia i l'hem aguantat fins a les 14 h.
Accés per Vilamaniscle, pujant cap a la part alta del poble, a la zona de Colònies Tramuntana, dirigint-nos, a partir de aquí per pista de terra cap al Coll de la Serra, on deixem els cotxes a la vora de un gran dipòsit d'aigua, de bombers.
Sortim direcció nord, pel camí barrat i amb marques grogues que ens portarà per la carena de la Serra de la Baga d'en Ferran. Seguint sempre la carena, fem cap al Puig del Roure i continuem cap al nord pel Coll de Dofines. Desprès, passem la part més entretinguda de la caminada, pels Esquerders, on hi ha un parell de passos equipats amb cadena, però que no presenten cap dificultat. A la fi d'aquest tram, arribem al pollegó de Roques Blanques i fem una parada per esmorzar, abans d'arribar al Coll de Pallerols. Cal dir que durant tot aquest tram, tenim unes vistes limitades per boira i nuvolositat, a la plana del Alt Empordà, la vall on del monestir de Sant Quirze de Colera i a l'altra vessant, la Serra de la Balmeta. Durant la caminada i degut a que ahir hi va haver pluja, tots els matolls i plantes amb flor, estan molles. Això fa que els baixos dels pantalons, ens queden completament molls. 
Seguim el sender, sempre amb marca groga, dirigint-nos cap al nord, per acabar pujant al Puig de'n Jordà (757 m.). La vista, des de aquí ja es a 360º i ens arriba pel nord fins al Neulós, al est mar i Cap de Creus, al sud la plana del Alt Empordà i al oest Garrotxa i Pirineu, que estan més tapats. Tenim al nord i ben a prop, una cortina d'aigua que va baixant.
Baixem un altra vegada cap al sender per on hem pujat, fins a la barraca-refugi que hi ha al peu del Puig. En arribar a aquest punt ja comencen a caure'ns les primeres gotes d'aigua de pluja.
Desprès, fem un gir a l'esquerra (E), seguint un sender que recorre la conca de la vall i va a parar a l'altra carena, al Coll de les Artigues. Des de aquí hi ha la opció de seguir carenant la Serra de la Balmeta o agafar una pista que surt també direcció sud, per l'esquerra del coll i ens portarà fins a trobar el desviament indicat a la ermita de Sant Miquel de Colera. La pluja, ens continua empipant i anem per la pista, per anar més ràpid fins a Sant Miquel, on ens refugiem i aprofitem per dinar.
Desprès de la parada a Sant Miquel, seguim el camí marcat (verd i blanc) cap al Coll de Sant Miquel, on pugem fins al Puig d'Esquers. Desprès, baixem pel dret seguint el llom de la muntanya, fins a trobar la pista, que seguim molt poc tros, fins a trobar a la dreta un sender marcat de grog, que ens baixa fins a l'església en runes, de Sant Martí de Vallmala. 
Seguim el camí que surt direcció sud des de l'església i que aniria a trobar la pista que puja a Puig d'Esquers, però quan hem caminat uns 200 m. agafem pel dret, baixant pel llom de la muntanya (es bastant net) per anar a trobar més  avall un sender marcat amb grog (que també ve des de Sant Martí) i l'anem seguint baixant per la vesant esquerre fins a baix a on es troben la pista i la riera de la Valleta. Ara, ja només ens queda seguir la pista pujant, fins a on tenim els cotxes.


Sortida circular
Distància           15,4 km.
Desnivell            860 m.
temps caminant     5 h. 30'

Enllaç a la traça   https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/2018-05-31-01-vilamaniscle-puig-d-en-jorda-2016-10-20-25513647

fotos Milio  https://photos.app.goo.gl/FOf2v7Sr5caM8ckD3
Joan https://drive.google.com/drive/folders/1q9oSZbwyhrOp_wPehco1MOmo_WEpLsQy?usp=sharing
Mercè  https://photos.app.goo.gl/NdufnJNr36v02Vl42

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada